A Mazsihisz a Biszku-ügyről: Kórházunknak mindenkit el kell látnia

2016.04.12. 14:42

A Mazsihisz elnöke reagált azokra a kritikákra, hogy miért ápolták a Mazsihisz szeretetkórházában Biszku Bélát, a nemrég elhunyt kommunista belügyminisztert. Amint a Mandiner írja, Heisler András a felvetésre azt reagálta, hogy ez a kérdés nem kérdés.

Mint mondta, a Mazsihisz szeretetkórháza országszerte elismert idősápolási tevékenységet végez, és mivel OEP-támogatásból működnek, így nem tehetik meg, hogy akármelyik beteget visszautasítsák. Ez legfeljebb orvosi okokból, például fertőző betegség esetén lenne megengedhető, de alapvetően

a kórháznak vallástól, pártállástól és történelmi múlttól függetlenül mindenkit el kell látnia.

Azt is elmondta, hogy Biszku élete végén már rossz mentális állapotban volt, ezért gondnokot rendeltek ki neki, és a gondnok kérte Biszku felvételét a Mazsihisz kórházába.

Mint ismert, a Mazsihiszt Biszku ápolása miatt a zsidó közösségen belül is kritikák érték, a Szombat nevű zsidó folyóiratban például arról írtak, hogy miután kiderült az ügy, százezrekben merült fel, hogy „Biszku is rohadt zsidó kommunista volt”, pedig katolikus, földműves családból származott. A lap szerint az ügy erkölcsi károkat okozott a zsidóságnak.

Heisler András szerint a Mazsihisz egyébként nyitott zsinagógák programot szervez, hogy a többségi társadalom jobban megismerhesse a zsidó kultúrát és vallást, és eloszlassák a sztereotípiákat.