Csak két kormánypárti politikus mert nemmel szavazni

2016.04.12. 13:06

Megszavazta a parlament a kötelező vasárnapi zárvatartásról szóló törvény visszavonását. A 176 szavazó képviselőből 163 szavazott igennel a visszavonásra, 11-en tartózkodtak, és két képviselő nyomott a nemre.

Bár korábban Harrach úgy beszélt a parlamentben, mintha az egész KDNP kitartana eredeti elvei mellett, és bár megérti a kormányt, amiért visszavonja a törvényt, ők mégsem szavazzák azt meg, a szavazáson végül csak ő, Harrach Péter szavazott nemmel. Mellette a fideszes Szatmáry Kristóf bátorkodott a nemre nyomni.

A 11 tartózkodóból kilenc KDNP-s képviselő, egy fideszes, Boldog István és egy független képviselő Szelényi Zsuzsanna. Az Együtt politikusa azonban csak azért, mert figyelmetlenül félrenyomott.

A KDNP frakciójából két politikus szavazott igennel: Seszták Miklós és Simicskó István.

Harrach keménykedése is csak mellényúlás volt

Harrach Péter KNDP-s frakcióvezető aztán az Origónak azt nyilatkozta, hogy hiába volt fontos a törvény, sikerült mellényúlnia, valójában nem a nemet, hanem a tartózkodást akarta eltalálni. A frakcióban megállapodtak, hogy egységesen tartózkodnak, hogy udvariasan mondjanak nemet.

A Jobbik, az MSZP és az LMP frakcióiból minden jelen lévő képviselő igennel szavazott, ahogy Szelényin kívül az összes független is, Gyurcsánytól Fodorig.

Korábban az is felmerült, hogy Lázár János sem fogja megszavazni a törvény visszavonását, mivel kitart amellett, hogy az egy jó kezdeményezés volt. Végül a szavazáson nem vett részt. Ahogy Balog Zoltán sem. Ők közös közleményt adtak ki, amely így hangzik:

„A szabad vasárnap törvényi eltörlésével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk a sajtón keresztül a nyilvánosságot. Meggyőződésünk szerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy a vasárnap munkaszüneti nap legyen. Ezért nem támogatjuk a kormány törvényjavaslatát, amely korlátozza a szabad vasárnapot. Távolmaradásunk »NEM« szavazat, amelyet a kormány iránti lojalitásból és Orbán Viktor miniszterelnök úr kérésére nem adunk le. Balog Zoltán, miniszter, Lázár János, miniszter.”

Úgy tudjuk, Orbán Viktor miniszterelnök kedden délelőtt a kormányülés idején még személyesen is győzködte a minisztert, hogy ellenszavazatával ne rontsa el az összképet.

Ezek szerint mégiscsak jól szavaztam 15 hónappal ezelőtt. - A kamatoktól eltekintek :)

Posted by Bencsik János on Monday, April 11, 2016

Ez a posztot pedig Bencsik János fideszes képviselő tette ki, aki arra célzott, hogy ő már 2015 januárjában sem értett egyet az egésszel, és már akkor is tartózkodott a szavazáson.