Hat éve nincs gyanúsított Gyurcsányék világkiállítása miatt

2016.04.13. 07:06

Lassan hat éve tart a nyomozás a 2010-es kínai világkiállítás magyar pavilonjának ügyében, de még gyanúsítottig sem jutottak el a hatóságok, írta a Magyar Nemzet. A sanghaji expón való megjelenésünk miatt először egy magányszemély, majd a Kormányzati Ellenőrzési Hiavatal (Kehi) tette feljelentést 2010 júliusában. 

A magyar pavilonra összesen 3,2 milliárdot költött a Bajnai- majd Gyurcsány-kormány. Ebből egy kétszintes, 2000 négyzetméteres alapterületű pavilont kellett volna létesíteni, ehhez képest egy egyszintes 1000 nm-es pavilon készült el. 

A lap által felidézett gyanús szerint előre lefutott volt a közbeszerzési eljárás, amelyet a Genexpo 2010 Hungary Kft. nyert meg, pedig az újság szerint nem felelt meg a kiírási feltételeknek. A cég ügyvezetője Dégen István, aki a rendszerváltás előtt a III/I-es csoportfőnökség szigorúan titkos tisztjeként foglalkozott külföldi hírszerzéssel és elhárítással. 

A Kehi vizsgálata az ügyben számos visszásságot tárt fel, például, hogy 800 forintos izzókat 13 ezerért szereztek be, a BRFK viszont még nem járt az ügy végére: május 10-ig meghosszabbították a nyomozást, és indokolt esetben újra és újra meghosszabbíthatják még.