Lázár azért ment szembe Orbánnal, mert nem elvtelen pragmatista

2016.04.14. 14:59
Akik támogatták a vasárnapi boltbezárás visszavonását, a Fidesz-szavazókkal szemben szavaztak - mondta Lázár János, aki szerint Orbán Viktor ebben az ügyben hibás döntést hozott. Ő azért nem szavazta meg az intézkedés visszavonását, mert nem kívánt elvtelen pragmatistává válni.

Több kérdést is kapott Lázár János a kormányinfón arról, hogy a vasárnapi boltbezárás visszavonást miért nem szavazta meg. És mit szól ahhoz, hogy a kormánypárti képviselők többsége a törvény hatályon kívül helyezéséről döntött. 

KDNP-s társaimmal úgy gondoljuk, hogy a vasárnap mindenki számára legyen munkaszüneti nap - kezdte Lázár, aki szerint most vereséget szenvedtek, hiszen nemcsak az ellenzék, hanem a kormánypártiak többsége is támogatta a boltbezárás eltörlését.

Ezt a politikai pályafutásom egy vereségének tartom.

Szerinte ez egy fontos ügy volt, és Lázár sajnálja, hogy a parlament megváltoztatta a döntését. A távolmaradása nem szavazatot jelent, amelyet a kormány és Orbán Viktor iránti lojalitásból nem adott le a parlamentben.

Lázár jelezte ugyanakkor, hogy nem ért egyet ezzel, "sőt, hibás döntésnek tartom". Vagyis a miniszter nyíltan hibásnak nevezte Orbán Viktor döntését, hiszen tudhatjuk, hogy a dologról a Fidesz elnöksége is tárgyalt, és a miniszterelnök mondta ki az utolsó szót. 

Lázár tovább is ment, és azzal indokolta, hogy ő nem vonta volna vissza a döntést, hogy

inkább vagyok elvi konzervatív, mint elvtelen pragmatista

Egy újságíró megkérdezte, hogy azokat tartja-e elvtelen pragmatistának, akik megszavazták az intézkedés visszavonását. Lázár azt mondta: "azokra értettem, akik engem avítt konzervativizmussal vádoltak". Lázár hozzátette: szeretnék olyan országban élni, ahol az emberek tiszteletben tartják, hogy másoknak is pihenésre van szükségük. 

Szerinte a kutatásokból látszik, hogy akik támogatják a boltzárat, fnagyrészt Fidesz-szavazók. Ebből az is következik, hogy 

akik megszavazták a visszavonást, a Fidesz-szavazókkal szemben szavaztak

Erről szerinte még sokat kell beszélni a Fideszen belül.

Orbán Viktor két nappal ezelőtt Lázár János házában töltötte az éjszakát. Lázár erről nem kívánt részleteket elárulni, de szerinte semmi rendkívüli nincs abban, hogy egy miniszterelnök egy miniszterénél tölt egy estét és éjszakát. Kérdésre válaszolva azt is mondta, hogy arról nem volt szó közöttük, hogy le kell mondania a miniszteri posztról a vasárnapi boltbezárással kapcsolatos álláspontja miatt.

Kíváncsi, mit jelentett még be Lázár János a kormányinfón? Ebből a cikkből mindent megtudhat.