Fekete ruhás nap és pedagógusdemonstráció is lesz pénteken

2016.04.14. 15:56
A jövő hét szerdai nagy pedagógussztrájk előtt holnap, pénteken is tartanak a pedagógusok − legalábbis egy részük − egy kétórás munkabeszüntetős polgári engedetlenségi megmozdulást. Ehhez kapcsolódóan hirdették meg az országos fekete ruhás napot: fekete ruhába öltözve fejezik ki az egészségügyben dolgozók, illetve a velük szolidaritást vállalók, hogy az egészségügyben sem mennek jól a dolgok.

„Legyen április 15-e az országos fekete ruhás szolidaritás napja! Mindenki fejezze ki szolidaritását Sándor Máriával, öltözzünk feketébe, tűzzük ki az összefogás fekete-fehér szalagját. Fejezzük ki, hogy együtt érzünk Sándor Máriával, az egészségügy áldozataival és mellőzöttjeivel. Támogassuk a gyermekeink jövőjéért küzdő tanárok mozgalmát is” − szól a pénteki demonstráció meghívója, felhívása.

Nem adom fel, ha

A demonstráció közvetlen előzménye a „fekete ruhás ápolónőként” megismert Sándor Mária blogbejegyzése, melyben azt írta: feladja az egyéves küzdelmét, hogy felhívja a figyelmet az egészségügyben tapasztalható állapotokra, és hogy változást tudjon elérni, mivel szerinte az egészségügyben sajnos nem sikerült olyan összefogást összehozni, mint amilyen a pedagógusoknál összejött.

Saját elmondása szerint a bejegyzés után annyi támogató hívást, levelet kapott, hogy adott a dolognak egy újabb esélyt: azt kérte, hogy a péntekre meghirdetett kétórás pedagógusdemonstráció idején az orvosok, ápolók, a szakszervezetek tagjai és a támogató civilek vegyenek fel fekete ruhát, és abban menjenek az egészségügyi intézményekbe vagy azok elé, megmutatva, hogy a rendszer nem működik jól. Aktivista munkájának folytatásáról annyit mondott: „Ha április 15-én befeketedik az ágazat, akkor van miért folytatni, ha nem, nincs.”

Pedagógusdemonstrációval egy időben

A péntekre meghirdetett kétórás pedagógusdemonstráció reggel 8-tól 10-ig tart. Sándor, mivel úgy tudja, hogy sok intézmény vezetése az ágazatban dolgozóknak nem engedi a fekete ruha vagy kitűző viselését, ezért a civileket kérte arra, hogy álljanak az intézmények elé feketében.

Ha demonstrál, vagy a közelében van bármilyen megmozdulásnak írjon nekünk, küldjön képeket a tema@mail.index.hu címre.

A kétórás pedagógusdemonstráció, polgári engedetlenség egyébként a legutóbbi egyórás folytatása. Akkor Pukli István, a demonstráció vezetője szerint legalább 300 iskola vett részt valamilyen szinten a demonstrációban. Egy órán keresztül felfüggesztették a tanítást az ország számos iskolájában a tanárok reggel 8 és 9 óra között, hogy így tiltakozzanak a jelenlegi oktatási rendszer ellen. A tiltakozó akció konkrét formája változó volt: több helyen kimentek az iskola elé szemetet szedni, máshol fát ültettek vagy egyszerűen csak élőláncot alkotva körbeölelték az épületet.

A nagy pedagógusdemonstráció jövő hét szerdán lesz: a sztrájkbizottság elsősorban erre az április 20-i munkabeszüntetésre koncentrál, a helyzetet csak egy kicsit bonyolítja, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete most péntekre is meghirdetett egy kétórás figyelmeztető sztrájkot. „A kollégák szabad döntése, hogy a pénteki akcióban részt vesznek-e” – közölte ezzel kapcsolatban a sztrájkbizottság.

Palkovics: Retorziók jöhetnek

Erről a kisebb, 15-i demonstrációról nyilatkozott retorziókat kilátásba helyezve Palkovics László oktatási államtitkár a Népszabadságnak adott interjújában. Eszerint retorzióra számíthatnak azok a tanárok, akik az iskolaépület előtt demonstrálva vesznek részt a most pénteki, kétórás sztrájkban. Az államtitkár szerint különbséget kell tenni azok között, akik csak sztrájkolnak, és azok között, akik – ahogyan két hete is – kimennek az iskolaépület elé, hogy kifejezzék tiltakozásukat.

Aki benn van az épületben, az sztrájkolónak minősül. Aki viszont nem tartja meg az órát, hanem az utcán tiltakozik, az munkajogi következményekkel nézhet szembe“

– mondta Palkovics. „A figyelmeztető sztrájk törvényes következménye: a sztrájkoló az arra a két órára eső arányos bérét legfeljebb a sztrájkalapból kapja meg” – tette hozzá.