Éjszaka ért célba az óriáskonvoj

2016.04.15. 12:22

Több hónapos előkészítés és öt nap küzdelmes utazás után megérkezett Pétfürdőre a különleges szállítmány, ami napokon át lázban tartotta az országot - közölte a Nigrogénművek Zrt. A monumentális vegyipari technológiai berendezések a Nitrogénművek Zrt. most épülő, a világ legkorszerűbb technológiájú salétromsav üzemének részei.

Az extrém méretű berendezések közül a legnehezebb tömege eléri a 110 tonnát. Olyan vegyipari technológiai berendezések ezek - ammóniaégető kazán, hűtővizes kondenzátor, abszorpciós torony, stb. -, amik nagy biztonságú, modern, környezetkímélő gyártást tesznek lehetővé a Nitrogénművek Zrt. most épülő, és a tervek szerint 2017. június végén üzembe helyezett salétromsav gyárában.

A szállítási útvonal kijelölése és az útvonalengedély megszerzése az épített és a természetes környezet védelmének maximális szem előtt tartása miatt több hónapos előkészítést vett igénybe. A szállítási útvonalon különleges intézkedésekkel, villamos áram, telefon, internet és televízió szolgáltatás kikapcsolásával, felső vezetékek megbontásával, útszélesítéssel, akadálymentesítéssel, jelzőtáblák eltávolításával kellett szabaddá tenni a haladást.

Bierbauer Norbert, a Savüzemi beruházási iroda vezetője megköszönte a lakosság megértését és érdeklődő támogatását, valamint az érintett települések vezetőinek és az E.On, a Thyssenkrupp Industrial Solutions AG, a Bau-Trans és a Magyar Közút szakembereinek a munkát. 

A monumentális berendezések az érkezés után is különleges bánásmódot igényelnek, a gyáron belül egyedi, 400 tonnás lánctalpas daruval kerülnek majd végső pozíciójukba, megfelelő pozícióba állításukhoz pedig külön mobildaru szükséges.

A Nitrogénművek Zrt. 2015. és 2018. között 110 milliárd forint értékű beruházást valósít meg, aminek része a most épülő új salétromsav üzem is. Az új gyáregység a világ legkorszerűbb technológiájú, dinitrogén-oxid kibocsátását tekintve pedig a legkörnyezetkímélőbb salétromsav üzeme lesz a cég szerint.