Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Év végéig biztosan marad a Határ úti balkánskanzen

IMG 5362
2016.04.15. 07:12 Módosítva: 2016-04-15 07:14:20

Évtizedekig élő Balkán volt a Határ úti busz-, metró-, villamosállomás. Nem kell bemutatni különösebben, az ott élőknek semmiképp, az áthaladók pedig szintén nagyon sokan vannak, hiszen legalább négy budapesti kerület használja a teret. Kétségtelenül volt egy hangulata, Mondik Noémi egy fél karriert köszönhet a térnek, ettől függetlenül a felújítása folyamatos téma volt.

Végül 2014-ben született döntés a felújításról, amelynek első szakasza 2015 végén be is fejeződött. Ám néhány nyakasabb bódétulajdonos miatt most olyan lett, mint egy balkánskanzen: a felújított tér közepén, rácsokkal körülvéve, mutatóban ottmaradtak a lepattant bódék, amelyek perek másodfokú ítéletére várnak, hogy végképp eltűnjenek. Addig tökéletes kontrasztot mutatva a tér múltja és jövője között.

A majdnem végső tervekről 2015-ben  mi is beszámoltunk ebben a cikkünkben, érdemes összehasonlítani a látványtervekkel a jelenlegi állapotokat.

A tér újkori történetét elég 2013-tól számolni: dr. György István főpolgármester-helyettes vezetésével munkacsoport jött létre, amely megkezdte a tér felújításának tervezését, valamint a felújításhoz szükséges anyagi forrás előteremtését, hogy a valódi munkálatok minél hamarabb megkezdődhessenek. Az első ígéretek még 2014 elejéről szóltak, és ha ez nem is jött össze, a látványtervek elkészültek, amiből kiderült: bódék nem nagyon lesznek a téren. Ennek megfelelően 2014-re már meg sem hosszabbították a bérleti szerződéseket a bódékat egyébként évtizedek óta bérlő cégekkel.

A bódétulajdonosok szerették volna elérni, hogy a felújított téren ők bérelhessenek majd vagy ugyanott, vagy egy esetleg kifejezetten erre a funkcióra kialakított boltrészben. Erre azonban nem kaptak ígéretet, ezért perelni kezdtek. Azok lezárultáig pedig úgy marad a tér, ahogy a képeken látszik. Kérdésünkre a BKK úgy fogalmazott: „a vállalkozó az 1. részteljesítéséhez tartozó (azaz a pavilonok által nem érintett) kivitelezési munkákat szerződés szerint, maradéktalanul teljesítette. A beruházás azonban a bódék miatt nincs kész állapotban.

Az egyik leglátványosabb pillanat egyébként az volt, amikor az egyik szerencsétlen bódétulajdonos reggel még beállt az autójával a bódéhoz, de  délutánra úgy körbebontották, hogy nem tudott kiállni

A Határ úti végállomás területe részben a IX. kerületé, részben Budapest fővárosé, így e két kerület illetékes a peres ügyekben. A felújításért pedig a BKK felelős. Tőlük tudjuk, hogy a kiürítés iránt indított per első fokon lezárult, az ítélet értelmében a pavilontulajdonosok a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közterület kiürítésére kötelesek. A fellebbezés miatt azonban másodfokú tárgyalás lesz az ügyben idén, május elején.

Nem tudni pontosan, hány ilyen per van most folyamatban, egy tavalyi Népszabadság-cikk két perről tesz említést, a BKK hivatalos válaszában csak annyit ír: az érintett cégek száma tíz alatt van. Megpróbáltunk ilyen cégeket elérni. A téren található gyrosos alkalmazottja tört magyarsággal csak annyit mondott, a tulajdonos orvos, nehéz elérni. Megköszönve segítségét a szomszédos sátras zöldség-gyümölcs-édesség „üzletben” érdeklődtem: itt visszahívást ígértek, nem történt meg.

Szintén a BKK-tól tudjuk, hogy a  beruházásban nincs benne új bódék építése, de egy „kereskedelmi épület későbbi megvalósításának lehetőségét bekészítették”. A korábbi bódék tulajdonosainak alanyi jogon nincs lehetőségük itt bérelni, mivel nem rendelkeznek érvényes területhasználati szerződéssel.

Így most a kiállítási tárgyként körülzárt, lepattant bódék ott állnak a felújított téren, ahol nyáron még egy szökőkút is beindulhat. A másodfokú tárgyalás májusban lesz, a tér felújításának végleges befejezése pedig a BKK szerint az év végére várható leghamarabb. 

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.