Rogánék szerint a Jobbik bevándorláspárti megrendeléseket teljesít

D  TT20150630039
2016.04.16. 17:32
Vona Gábor megpróbálta megpuccsolni a kormány betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazását, de úgy tűnik, ebből a meccsből nem fog jól kijönni.

Az év egyik legnagyobb belpolitikai kérdése, hogy lesz-e népszavazás a kötelező betelepítési kvóták ügyében.

Orbán Viktor február 24-én jelentette be, hogy a kormány meg akarja kérdezni az embereket, akarják-e, hogy "az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését". 

A miniszterelnök váratlan bejelentése a kopaszos balhé másnapján részben elterelte a figyelmet a Nemzeti Választási Irodánál kialakult "méltatlan helyzetről", és az államinak tűnő megfélemlítés után gyorsan európai, demokratikus színben igyekezett feltűntetni a kormányt: az emberek megkérdezésével együtt állíthatják meg a Brüsszelből Magyarországra toloncolt menekülteket. 

Ha a Kúria május 3-án átengedi a kormány népszavazását, majd megszavazza a parlament, akkor várhatóan őszre írják ki a referendumot. Ez ideális forgatókönyvnek tűnik a kormány szempontjából, hiszen a népszavazásról, Moszkva bőrébe bújó Brüsszelről és az ország biztonságát, szuverenitását veszélyeztető menekültparáról szóló kampányokkal a nyári uborkaszezonban is uralhatnák a politikai közbeszédet.

A Jobbik ezt nyilvánvalóan nem szeretné, ezért azzal próbálják megpuccsolni a kormány tervét, hogy népszavazás helyett gyorsan beleírnák az Alaptörvénybe a kormány kérdését kijelentő módban. Vona Gábor azt mondta, hogy a Jobbik frakciója biztosítaná a kormánypártok részére az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmadot. A radikális párt szerint ez két okból lenne jó: 

  • nem kellene feleslegesen több milliárd forintot kidobni kampányokra és a népszavazásra
  • megelőzhetnék Brüsszelt, mert ősszel már lehet késő lesz népszavazni, az európai bürokraták addig bőven hozhatnak Magyarországnak kedvezőtlen döntést

A kormány nem reagált a Jobbik felvetésére, ezért megkérdeztük a Miniszterelnöki Kabinetirodától, mi az álláspontjuk a kérdésben, mérlegelik-e Vonák javaslatát.

Rogán Antal minisztériumának válasza: 

A bevándorláspárti Brüsszel nem akarja, hogy Magyarországon népszavazás legyen az uniós kötelező betelepítési kvótáról. Úgy tűnik tehát, hogy már a Jobbik is Brüsszel megrendelését teljesíti, amikor saját korábbi nyilatkozataihoz képest pálfordulást hajt végre és a bevándorláspárti baloldalhoz hasonlóan a kvótáról szóló népszavazás ellen fordul.

Úgy tűnik, hogy a menekültkérdésben többször a kormány előtt járó Jobbik most nem tudja maga számára előnyössé fordítani a témát. Meglepő is lett volna, ha a kormány egyezkedni kezdett volna velük, és kihagyta volna a saját maga által  teremtett ziccerhelyzetet. 

De nem teljesen veszélytelen a kormány szempontjából a népszavazás. Egyrészt nehéz elképezelni, hogy kétmillióan voksoljanak, ezáltal érvényes legyen. Igaz, ha bőven millió felett elmennek az urnákhoz, az erős üzenet lehet. De ha nem sikerül feltüzelni a népet - és az ország határait nem fenyegető menekültek nélkül nehéz lesz -, és kevesen szavaznak, akkor visszafelé is elsülhet a kormány csodafegyvernek tűnő programja. 

(Borítókép: Rogán Antal és Vona Gábor a Parlamentben. Fotó: MTI/Kovács Attila)