Tegnap délután óta oltják a hatméteres szegedi hulladékhegyet

2016.04.18. 07:54

Még mindig harminc tűzoltó dolgozik a Szegeden, a DÉLÉP ipari parkban vasárnap délután keletkezett tűz oltásán. A Katasztrófavédelem szerint egy hulladékhasznosítással foglalkozó cég telephelyén a ledarált kommunális hulladék gyulladt meg - a Délmagyar szerint nem kevesebb, mint 3000 köbméter szemétről van szó.

A tűzoltók jelenleg azon fáradoznak, hogy széthúzzák a hatméteres hulladékhalmokat, és így le tudják hűteni a parázsló anyagot, amit aztán habbal tudnak lefedni. De a hulladék a hab eloszlása után is folyamatosan újragyullad.

A katasztrófavédelem úgy tippeli, a munkálatok előreláthatólag estig elhúzódnak. Mivel a hulladékban gumi, nehézfémek és más egyéb kellemetlenül szennyező anyag van, ezért a katasztrófavédelem mobillaborja folyamatosan méréseket végez, de a megyei katasztrófavédelem szóvivője szerint

A gáz azonnal olyan magasságba szállt, hogy az a lakosságra nem jelentett veszélyt, később pedig hígult. A levegő minőségét a mobil laborunk percről percre követte a helyszínen.

A tűzben személyi sérülés nem történt, de a megfeszített munka miatt néhány tűzoltó a kimerültség miatt orvosi ellátására szorult. A Délmagyar szerint csak a szélcsendnek köszönhető, hogy az oltást a helyszínen figyelő több száz ember nem kapott füstmérgezést. 

A helyszíni riport szerint Kiskundorozsmán és Béketelepen is szétterjedt a füst, a szúrós szagú gázt mindenfelé érezni. A Google időjárás-applikációja is jelzi azt, hogy Szegeden füst van.

(MTI)