Tolvaj dolgozott a Parlamentben

2016.04.19. 11:24

„Mintegy kilencven számítástechnikai eszközt, köztük a Fidesz-frakció hét vadonatúj laptopját lopott ki a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból a rendőrség gyanúja szerint egy raktáros" - írja az Átlátszó. A lopással meggyanúsított raktáros nő védője szerint azonban „a tavalyi teljes, mindent rendben találó leltár ellenére fellelt hiányt akarják ügyfelére rásózni".

Az Átlátszó hozzájutott a nyomozati anyagokhoz, amiből kiderül, hogy a rendőrség is nyomoz a Fidesz-frakció ellopott hét laptopjának ügyében. A laptopok március elején érkeztek meg a Képviselői Irodaház raktárába, de egy hónappal később, amikor a politikusok szerették volna megkapni, már nem voltak sehol. A laptopok összértéke 1,75 millió forint.

A rendőrség mellett az Országgyűlés Hivatalának informatikusai is elkezdték keresni a gépeket, az egyik gépet egy hirdetési oldalon meg is találták. Az eladó révén jutottak el a nyomozók az egyik raktároshoz, aki ismerőse volt az eladónak. Felmerült, hogy a raktáros hozta ki a gépeket és adta oda ismerősének, hogy értékesítse azokat.

A házkutatás nem vezetett eredményre, a munkahelyén sem találtak semmit, a nő védője szerint eleve elképzelhetetlen, hogy ki tudta volna vinni a laptopokat feltűnés nélkül, a Parlamentből eltűnt nagydarab asztali gépekről, monitorokról nem is beszélve, amiknél szintén a nő neve merült fel. A raktáros 2011 szeptemberétől dolgozott a Parlamentben, innen 2016 februárban ment át a Képviselői Irodaházba.

Az ott dolgozók belépéséről, és kilépéséről kiderült, belépéskor átvilágítják csomagjaikat, de a biztonsági kapun nem kell áthaladniuk. Kifelé ment pedig nem vizsgálják át őket.

A raktáros ismerte az orgazdát, „annak testvére ugyanis szintén a parlament alkalmazottja, annak lakatosműhelyében. Ez a férfi felügyelte egyebek mellett a raktárban cső és vezeték cserélési munkákat végző külső vállalkozó embereinek a munkáit" - írja a lap. Hozzáteszik, hogy az alagsorban nincsenek kamerák. Az orgazda testvére pedig úgy dolgozott a Parlamentben, hogy vagyon elleni bűncselekmény elkövetése miatt priusza volt. 

A lap által megszólaltatott védőügyvéd szerint, „ha valóban ennyi számítógép tűnt el a Parlamentből és az Országgyűlési Irodaházból az őrség és a kamerák ellenére, akkor az nemzetbiztonsági kockázatot is felvethet".

Az Országgyűlési Hivatal nem válaszolt érdemben az Átlátszó kérdéseire, az ORFK pedig csak annyit:  „a Budapesti Rendőr-főkapitányság lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást két személlyel szemben. A nyomozás határideje 2016. június 5-e, mely meghosszabbítható.”