Novák: Hátba szúrva érzem magam

2016.04.21. 13:31
Novák szerint több alapszervezet is demonstratívan a most kiszorítás alatt álló alelnököket jelöli majd, sőt, lesz olyan nem vétózott elnökségi tag, aki szolidaritásból nem fogja vállalni a jelöltséget.

Ahogy arról már több cikkben írtunk, nagyon úgy néz ki, hogy Vona éppen kiszorítja az elnökségből a radikálisabbnak számító alelnököket, Novák Elődöt, Apáti István, Szávay Istvánt, helyükre pedig jobbikos polgármesterekre számít, akik egyébként már be is jelentették, hogy indulnak, mint például Janiczak Dávid Ózd jobbikos polgármestere, illetve a tiszavasvári Fülöp Erik.

Ma reggel Vona azt mondta, jó munkát végeztek Novákék, de mindenkinél vannak jobbak, a polgármesterek pedig a győzelem illatát és vezetési tapasztalatot hoznak az elnökségbe. Aki pedig esetleg csak azért hagyná ott a Jobbikot, mert derogál neki, hogy nem lehet alelnök, annak nem is olyan fontos a párt. Vona kiszorítósdijára természetesen úgy reagáltak az alelnökök, ahogy várható volt: posztokban, közleményekben jelentették ki, hogy ez nem igazságos, hátba szúrás, leforrázás.

Novák Előd legfrissebb Facebook-posztjában is erről ír: teljes meglepetés, Vona soha nem jelezte felé, hogy nem lenne vele megelégedve, ő soha nem kérdőjelezte meg Vona elnökségét. Novák szerint „kívülről is meg akarják mondani bal- és jobbliberálisok, milyenné váljon a Jobbik: egy színtelen, szagtalan, karakterét vesztő párttá, mely nem hoz radikális változást".

A Jobbik alelnöke szerint az elnök vétójogát vis maior helyzetekre találták ki, de tömeges alkalmazása visszaélés Vona részéről. „Lehet, hogy egyik alelnök helyett jobb volna egy másik, de ennyit biztosan nem ér egy ilyen inkorrekt eljárás, hogy már pártszakadásról cikkezzenek" – írja Novák, és hozzáteszi: arra kéri Vonát, hogy engedje a nyílt versenyt. Ő a maga részéről vállalja a jelöltséget.

Számos alapszervezet arra készül, hogy demonstratívan csak minket négyünket jelöl, ebből talán Vona Gábor is megérzi, hogy most nemcsak rólunk van szó, hanem a nemzeti radikalizmus, s egész nemzetünk jövőjéről.

Hozzáteszi:

Van olyan egyelőre nem vétózott elnökségi tag is, aki fontolgatja, hogy ezek után részt vegyen-e egy ilyen „választásban”, vagy inkább lépjen vissza a jelöltségtől, szolidaritásból is.

Novák mai sajtótájékoztatóján azt is elmondta: nem kizárt, hogy olyan alelnökjelölt is lesz majd, aki egyelőre nem is tagja a pártnak. Neveket azonban egyelőre nem mondott. 

Hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy többségben lesznek azok az alapszervezetek, amelyek tüntetőleg mégis a jelenlegi alelnököket fogják jelölni.