Zöld jelölt lehet Ausztria elnöke

2016-04-13T120212Z 63560873 GF10000381008 RTRMADP 3 AUSTRIA-POLI
2016.04.24. 08:16

Elkezdődött az államfőválasztás Ausztriában, reggel hét órától 6,4 millió választásra jogosult adhatja le a szavazatát – írta az MTI.

A tartományi szavazóhelyiségek különböző időpontokban fogadják a választópolgárokat, van, ahol csak a délelőtt folyamán, pár órán át tartanak nyitva. Az utolsó szavazóhelyiség 17 órakor zár, az első eredmények így ez után várhatók.

A felmérések szerint többen mennek majd el szavazni, mint hat éve, nagyjából 70 százalékos részvételre lehet számítani. A legutóbbi, 2010-es választáson a szavazásra jogosultak 54 százaléka voksolt, ami a legalacsonyabb részvétel volt azóta, hogy 1980-ban eltörölték a kötelező részvételt.

A legutóbbi felmérések ugyanazt a népszerűségi sorrendet mutatják:

A kormánypártok sehol sincsenek

  • A Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellen a legnépszerűbb,
  • a második helyen az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által indított Norbert Hofer áll,
  • A két kormánypárti jelölt, a néppárti Andreas Khol és a szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer alulmarad a felmérések szerint.

Ha az első fordulóban senki nem szerzi meg a voksok abszolút többségét, vagyis senki nem kapja meg az összes leadott szavazat több mint felét, négy héttel később, a második fordulóban dől majd el a verseny. A jelenlegi állás szerint valószínűleg Van der Bellen és Hofer jut majd be a május 22-én rendezendő második fordulóba. Eddig az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vagy az Osztrák Néppárt (ÖVP) adta a szövetségi elnököt, így történelmi eredmény születhet.

A jelenlegi államfő, a szociáldemokrata Heinz Fischer 2004 óta tölti be tisztét. Legutóbb, 2010-ben mintegy 80 százalékos támogatottságot ért el. Fischer mostani hivatali ideje 2016. július 8-án jár le, az új államfőt ekkor iktatják be hivatalába.

Az osztrák szövetségi elnök mandátuma hat évre szól, és csak egyszer újítható meg.

/Borítókép: Heinz-Peter Bader / Reuters /