Faggyal nyit a strandszerzon

2016.04.26. 12:39

Szombaton nyitnak az első fővárosi strandok: a Palatinus és a Dagály, valamint akkor indul a Gellért fürdő hullámszolgáltatása is – tudatta az MTI. 

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.  beszámolója szerint a többi strand később nyit: 

  • május 28.: Csillaghegyi és a Paskál strand
  • június 4.: Római és a Pünkösdfürdői  

A szezont várhatóan szeptember 4-én, jó idő esetén szeptember 11-én zárják.

A nyitás idején elég vacaknak ígérkezik az idő: egész héten 20 fok alatt lesz a csúcshőmérséklet, szombaton hajnalban -1 és +8 fok között lesz a levegő. Napközben 13-19 fok várható, borús idővel. Igaz, a Dunántúl északi részén több lesz a napsütés, talán a fővárosba is jut belőle valami a nap folyamán. 2013-ban bezzeg 32 fokot mértek Pitvaroson április 30-án.

Sok minden nyitás után készül el

A Paskál fejlesztéseit július közepén adják át: egy majdnem ezernégyszáz négyzetméteres új fürdőépületet alakítanak ki, amelyet pince és tetőterasz egészít ki. A fedett földszinti részen tanmedencét, babamedencét, gyógymedencét, vízi bárt és élménymedencét hoznak létre. Épülnek szaunák, kezelőhelyiségek, valamint felújítják a medencéket és az öltözőket. Úgy fogalmaztak, hogy "Budapest egy újabb, egész éven át nyitva tartó fürdővel gazdagodik".

A Palatinust is fejlesztik felújítják a főépület, amely új funkciókkal bővül. Alagsori wellness- és fitneszrészleget terveznek, restaurálják az öltözőket, a vizesblokkokat, és akadálymentesítik az épület egészét. A homlokzatot az eredeti tervek szerint renoválják, betartva a műemlékvédelmi hatóság előírásait. A tetőszinten található területet a nyári táborok résztvevőinek alakítják ki, hogy rossz idő esetén is tudjanak programokat szervezni a gyerekeknek, a termálmedencét pedig le akarják fedni. A megújult fürdőt várhatóan 2017 második negyedévében adják át.

A beruházások nem befolyásolják a strandok nyitva tartását.

A Dagályban az úszóközpont építése miatt megszűnik a gyerek- és a tanmedence, de a látogatók kivetítőn követhetik a labdarúgó Európa-bajnokságot és az olimpiát, akár a medencében ülve is. Ugyanerre a Széchenyi fürdő vendégeinek is lehetőségük lesz.

Idén július 29-én tartják meg a Strandok éjszakáját, amelyhez a BGYH a megújuló Paskál programjaival csatlakozik.