Farkas Flórián: Senki nem tud ugrabugrálni, semmit nem engedünk meg

2016.04.27. 15:12
A háttérből az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) formálisan semmilyen kapcsolatban nem lévő miniszterelnöki biztos, Farkas Flórián irányítása és konkrét direktívái alapján vették vissza az ORÖ-t a Farkashoz hű roma képviselők – a hatalomátvétel forgatókönyvét Farkas maga vázolta fel a lungo dromos képviselőknek, az erről készült hangfelvételt szerdán a Romnet hozta nyilvánosságra. Ezen Farkas arról beszél, hogy gyakorlatilag teljhatalommal rendelkezik az elvileg független intézmény fölött. Belengetett egy törvénymódosítást is, ami lehetővé tenné, hogy az érvényes összeférhetetlenségi szabályok kiküszöbölésével megint ő lehessen a szervezet elnöke.

Semmilyen döntés nálam nélkül nem történhet meg, bármilyen döntést, bármilyen előterjesztést a Lungo Drommal le tudunk és le is fogunk állítani

– mondta Farkas Flórián romaügyi miniszterelnöki biztos, fideszes országgyűlési képviselő az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselőinek tartott zárt ülésen. Az eseményre, melynek feltehetően titokban készült hangfelvételét a Romnetnek sikerült megszereznie, februárban került sor, azokban a napokban, amikor Farkas embereinek már sikerült az ORÖ éléről elmozdítaniuk Hegedüs István elnököt, de még nem választották meg az új vezetőt, Balogh Jánost. A lungo dromos képviselőket (ők vannak többségben az ORÖ-ben) Farkas részben éppen arról kellett győzködnie , hogy álljanak be Balogh mögé, a valódi hatalom úgyis az övé lesz, amiből nekik is csurran majd.

„Mi adjuk a hivatalvezetőt, mi adjuk a gazdasági vezetőt, mi adjuk a Pénzügyi Ellenőrző Bizottságot, mi adjuk a szóvivőt, mi adjuk az aláírást” – magyarázta Farkas a szövetségeseinek, hogy gyakorlatilag teljhatalma lesz az elvileg független ORÖ felett.

Senki nem tud ugrabugrálni, semmit nem engedünk meg.

– jelentette ki, hozzátéve, hogy aki az elmúlt időszakban őt támadta, semmilyen pozíciót nem kaphat az ORÖ-ben.

Hogy a háttérben Farkasnak a sorozatos botrányok, az ORÖ-ben és a Híd a munka világába projektben az ő vezetése alatt történt, már a minisztérium által is megállapított szabálytalanságok és az ezek miatt kirótt, az ORÖ-t csőddel fenyegető 1,6 milliárd forintos visszafizetési kötelezettség, valamint a folyamatban lévő nyomozások ellenére abszolút hatalma van a nemzetiségi szervezetben, idáig is elég világos volt, most azonban a hangfelvételen Farkas maga kérkedik ezzel a nyilvánosan idáig tagadott ténnyel.

Az eredetileg bő másfél órás beszédből a Romneten 10 percnyi jelent meg. Ezen Farkas többek között minden hozzá hű lungo dromos képviselőnek önálló irodát ígért kétfős titkársággal, „a képviselők jutttatás nélkül nem maradhatnak” – jelentette ki, hozzátéve, hogy „meg kell tartanunk az állami támogatást”. Ebben az esetben

minden ugyanúgy megy tovább

– tette hozzá.

Farkas Flórián a háttérből napi szinten irányítja az ORÖ-t – írja a Romnet –, de a hangfelvételből az is kiderül, hogy eközben azért készül a hivatalos visszatérésre. A mostani elnököt így csak átmeneti figurának találta ki. A képviselőknek azt magyarázta, hogy egy személyre szabott törvénymódosítással hárítanák el az akadályokat a visszatérése elől.

„Ha nekem vissza kell jönni azon az áron, hogy rehabilitálva legyen a cigánypolitika, az Országos Cigány Önkormányzat, akkor az elnöknek le kell mondania” – jelentette ki. Ezt jelenleg az akadályozza, hogy a törvény szerint a nemzetiségi önkormányzatot az összeférhetetlenségi szabályok miatt nem vezetheti országgyűlési képviselő.

Ehhez kell törvénymódosítás, van, aki pontosan tudja, hogy miről beszélek: ez egy összeférhetetlenségi kiiktatás

– fogalmazott teljes nyíltsággal Farkas Flórián az ülésen. A Romnet információi és több ORÖ-képviselő szerint ez a fő célja annak a törvénymódosításnak, aminek a javaslatát Farkas Félix parlamenti roma nemzetiségi szószóló (ő a Lungo Dromban névrokona, Farkas Flórián alelnöke) már be is nyújtotta, és jelenleg a Parlament Nemzetiségi Bizottsága előtt van.

Farkas Félix egyben kommunikációs vezető is, az ő megbízatását a miniszterelnöki biztos a kommunikációs offenzíva fontosságával indokolta:

Nem lesznek puffogtatások, mert ami rám borult negatívum, azt csak pozitív MTI közleményekkel lehet kompenzálni.

Farkas Flórián szintén itt, zárt körben elmondott szavaival búcsúzunk:

Még sok minden lehet, de addig is a csapat maradjon együtt!