Mikola István bevallásaiból kimaradt a családi pénzt kezelő társaság

D KOS20081105027
2016.04.27. 07:09
Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára az elmúlt években leadott vagyonnyilatkozataiban elfelejtett beszámolni egy liechtensteini gazdasági társaságról, amelynek ő is tagja.

Az Index információi szerint Mikola István és korábbi felesége az egyik európai offshore paradicsomban a családi pénzek kezelésére hozott létre egy alapítványt. A liechtensteini Vaduzban alapított cég azonban a kormányzati politikus egyetlen bevallásában sem szerepelt, holott a család közös ingatlanjairól akkurátusan beszámolt.

Mikola kérdésünkre elismerte a liechtensteini társaság létezését, állítása szerint azonban neki nem volt köze hozzá. Azt írta, hogy a cég egy

kb. 1 évtizeddel ezelőtt létesített családi alapítvány, melybe évtizedekig Németországban élő, volt feleségem fizetett be pár ezer eurót Németországban élő gyermekei számára. Pénzmozgás azóta nem volt. A kassza üres.

Megkerestük az államtitkár exfeleségét, Fülemen Rózát is, aki szerint Mikola rosszul emlékszik. Azt mondta, hogy az alapítvány működésére nem neki, hanem férjének volt nagyobb hatása, és az ő pénzét is kezelték a liechtensteini számlán.

Az államtitkár egyébként a hivatalos dokumentumok tanúsága szerint meglehetősen rosszul áll anyagilag.

Mikola Istvánt 2014-ben hívta vissza Orbán Viktor kormányzati szerepkörre Párizsból, ahol négy éven át OECD nagykövet volt. Az akkori 2-3 millió forint közötti és a milliós államtitkári jövedelme ellenére a politikusnak nincs megtakarított pénze, sőt saját, tehermentes ingatlan sem. A vagyonnyilatkozatokban szereplő zalacsányi ház házastársa szerzeménye volt eredetileg.

2015 elején azonban az államtitkár – immár harmadszor – elvált, ráadásul végrehajtó foglalta le az ingatlanokat és a két autót, mert ő is kezességet vállalt Fülemen Róza lánya svájcifrank-alapú hiteléért, amit később nem tudott fizetni.

(Borítókép: Mikola István 2008-ban a Parlamentben, a 2009-es költségvetési vita alatt. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)