Repülős Gizit megint elítélték lopás miatt

2016.04.28. 18:08 Módosítva: 2016.04.28. 18:08

Jogerősen 30 napi elzárásra ítélte a Repülős Giziként ismert K. Sándorné B. Gizellát lopás kísérlete miatt a Székesfehérvári Járásbíróság csütörtökön - írja az MTI.  Az ítélet jogerős.  

A Székesfehérvári Törvényszéknek szerint a büntetésbe beszámítják azt az időt, amelyet a vádlott március 30-ától őrizetben, majd április 1-jétől előzetes letartóztatásban töltött.

A bíróság megállapította, hogy a sokszorosan büntetett előéletű vádlott március 30-án azért ment be egy velencei családi ház udvarára a csukott, de nem zárt kertkapun keresztül, hogy lopjon. Megpróbálta kinyitni a teraszon lévő nyílászárókat, de nem tudta, így anélkül távozott, hogy bármit is eltulajdonított volna. Egy járókelő eközben értesítette a rendőrséget, így az idős nőt még aznap őrizetbe vették.

Nem tud ellenállni a fényes tárgyaknak

Repülős Gizi egy 2012-es bírósági eljárás adatai szerint először 1953-ban került összeütközésbe a törvénnyel besurranásos lopás miatt, az elmúlt évtizedekben több mint 200 bűncselekményt követett el, és legalább tizenkilenc alkalommal ítélték el. Nevét onnan kapta, hogy az 1950-es években belföldi repülőjáratokkal utazott Budapestről vidékre lopni. Összesen több mint 17 évig ült börtönben.

Korábban több cikkben is megírtuk itt az Indexen: Repülős Gizi 90 évesen sem tud ellenállni a fényes tárgyaknak, ugyanis orvosi papírja van arról, hogy kleptomániás. A betegsége atípusos impulzuskontroll-zavar, ami enyhe fokú szellemi hanyatlással párosulva olyan kóros elmeállapotot jelent, ami közepes fokban korlátozza a beszámíthatóságot, bár kényszergyógykezelést nem indokol.

Míg néhány éve tévében szerepelt, önéletrajzi könyvet írt vagy éppen kollégánknak, SzabóZ-nek üzent videóban, mára elege lett a média figyelméből. Nem túl lelkesen, de válaszolgatott az életére vonatkozó kérdésekre is. Repülős Gizi tanárképző főiskolát végzett irodalom és történelem szakon, ma 37 500 forintos nyugdíjából él, más jövedelme semmi. A végiglopott évtizedeknek semmilyen nyoma, nincs ingatlan a nevén, de még autó sem. Nincs olyan közeli rokona, aki be tudna hozzá járni a börtönbe, mind külföldön él már, „a hírnevem kizavarta őket az országból” - mondta egyszer.

A „mánia” a pszichiátriai szakvélemények szerint atípusos impulzuskontroll-zavar, konkrétan kleptománia, ami enyhe fokú szellemi hanyatlással párosulva olyan kóros elmeállapotot jelent, ami közepes fokban korlátozza a beszámíthatóságot, bár kényszergyógykezelést nem indokol.