Vaskalapos ellenőrök: bírság korty víz, kakaós csiga vagy kiflicsücsök miatt

2016.04.28. 15:56
Egy újságíró Facebook-posztja nyomán ismét fellángolt a vita, lehet-e enni-inni a tömegközlekedési járatokon. Budapest, Debrecen és Miskolc buszain-villamosain jelenleg zéró tolerancia van: egy korty víz 3000, egy kiflicsücsök 8000 forintba kerülhet, ha lecsap az ellenőr. Az esztelen bírságoláson sokan felháborodnak, Debrecen máris enyhítésre készül. Magyarországtól nyugatabbra, például Bécsben nincs tiltás, csak figyelmeztetés.

Sajnáljuk azokat az eseteket, amikor ellenőreink az előírásoknak megfelelően eljárva, kénytelenek voltak megbüntetni a járatainkon az ételt- és italt fogyasztó utasainkat, sajnálkozott a lapunkban megjelent esetet követően a debreceni DKV vezetője. Egy újságírót ugyanis a napokban 3000 forintra büntettek a villamoson mert ivott egy korty ásványvizet, márpedig ezt a DKV szabályzata szigorúan tiltja.

A tiltásnak több oka is van, bár némelyik egy kis palack ásványvizet alapul véve némileg túlzottnak tűnik:

  • az evés-ivás balesetet okozhat, ahogy a DKV közleménye fogalmaz: egy korty folyadékból tragédia lehet, ha félrenyeli az utas
  • az étel-ital beszennyezheti a padlót, üléseket, többi utast

A debreceni közlekedési cég elismeri ugyan, hogy az ásványvíz nem hagy nyomot, de a padlóra löttyenve igenis balesetet okozhat, ha valaki elcsúszik rajta.

Az újságíró esete felháborította a közvéleményt, és már szerveződik a vízivási engedetlenségi mozgalom a közösségi oldalakon: az Igyunk vizet a DKV-n! csoport arra buzdítja az embereket, hogy minden villamosmegállóban szálljanak le, tüntetőleg igyanak egy korty vizet a villamos mellett, és szálljanak vissza.

Nem hatotta meg az ellenőrt a fogfájás sem

Olvasónk egy hete történt esetet osztott meg velünk: "Debrecenben utaztam a 22-es autóbusszal. Érvényesítettem a jegyem, és a jegyellenőrzésen az ellenőr mindent rendben is talált. Aztán megállt mellettem, én pedig elővettem a táskámból a vizemet. Végignézte, ahogy ittam egy kortyot, aztán vissza is raktam a táskámba. Ezek után szólított meg újra az ellenőr, ezért meg kell, hogy büntessen. Én ekkor épp szájsebészetre tartottam, hogy kihúzzák a bölcsességfogam. Elmondtam neki, hogy egész nap nem fogok tudni enni-inni, illetve nem is érzem magam jól a stressz miatt, de nem hatotta meg."

Egy másik, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület közösségi oldalán megjelent posztban így panaszkodnak: "Barátnőm a villamoson utazott, reflex szerűen ivott egy kis vizet, mikor az egyik ülésről felpattant egy ellenőr, mint aki kész lecsapni áldozatára, és behajtotta a 3000 ft-ot. Ilyen esetekben tisztán látható, hogy a pénzhajhászásról szól az egész szabályozás. A visszaélés lehetősége miatt rossz a szabályozás. Hiába írtam panaszlevelet."

A debreceni közgyűlésben is szóba került a téma. A dehir.hu tudósítása szerint Barcsa Lajos alpolgármester szerint túl szigorú a szabályozás, s kezdeményezik, hogy alkohol kivételével folyadékot lehessen fogyasztani. Ezt követően Nagy Attila, a DKV vezérigazgatója úgy nyilatkozott, valószínűleg engedélyezik majd, hogy visszazárható kupakos flakonból vizet vagy üdítőt lehessen fogyasztani.

A probléma felvetődött Miskolcon is. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt.-nél tavaly júliusban változott az utasszabályzat. Ebben meghatározták: olyan tevékenységet, ami kárt okozhat, vagy zavarhatja a többi utast, nem lehet végezni. Ebbe beletartozik az étel- és italfogyasztás, de evőeszközt sem lehet használni. 

12507497 1156748931001835 8610706107403726636 n
Fotó: MVK / Facebook

A sajtóban az elmúlt időszakban számos olyan történetet lehetett olvasni, amin méltán háborogtak a miskolciak:

Szórád Róbert, a cég üzemgazdálkodási és szolgáltatási igazgatója egy interjúban azt mondta, hogy rengeteg vád éri őket, hogy nem engedik a vízfogyasztást a villamoson, de ez szerinte nem igaz, mert visszazárható petpalackból lehet inni.

Az persze más, ha valaki felbontott dobozos üdítővel száll fel, hiszen nyakába öntheti a másik utasnak, vagy kiömölhet az ülésre, földre, foltot hagyhat az ülésen. Ha valaki ebbe beleül, a kártérítési igénye nálunk jelentkezik, hiszen nem tudni, ki okozta a bajt. Van néhány ilyen ügyünk…

– nyilatkozta.

Szórád szerint általában inkább figyelmeztetnek a jegyellenőreik. Először megkérik az utast, tegye el az italt, vagy ételt, csak rendszerint az utas reakciója durva, elutasító.

Budapesten sem ússzák meg bírság nélkül az éhes utasok. Egy fiatal lány az mno.hu szerint nemrég egy tölcsérvég miatt került megalázó helyzetbe. A BKK üzletszabályzata szerint először fel kell szólítani az utast, hagyja abba a fogyasztást vagy szálljon le a buszról, és csak ezután jöhet a bírság. Megkerestük a BKK sajtóosztályát, hogy az elmúlt években hányszor pótdíjaztak evés vagy ivás miatt, de nem tudták megmondani a pontos számot.

Közölték: A jegyellenőrök mérlegelik a körülményeket is, tehát ha például egy cukorbeteg rosszulléte esetén magához vesz egy falatot a nála lévő, zárt dobozban vagy zacskóban tárolt élelmiszerből, vagy iszik egy kortyot a magánál tartott, zárható tetejű (nem alkoholos) italból, és ezzel nem szennyezi be a járművet vagy utastársai ruházatát, akkor a jegyellenőrök nem intézkednek vele szemben.

Bírság helyett figyelmeztetés?

Jónás Zoltán, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület elnöke szerint mivel meglehetősen szubjektív, hogy mi zavarja az utasokat, ezért azt egyértelműen és életszerűen nem lehet szabályozni. Sokkal fontosabb lenne szerinte inkább a tájékoztatásra helyezni a hangsúlyt és szabályok helyett irányelveket adni az utasok számára, amire nagyon jó példa a bécsi Wiener Linien. Jónás úgy véli, pótdíj helyett az udvarias figyelmeztetés sokkal eredményesebb lenne, de a DKV jelenlegi hatósági tévképzetet keltő szabályozása és tájékoztatása inkább csak indulatokat kelt és nem vezet eredményre.

Megkerestük a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linient is, milyen szabályzás vonatkozik náluk a torkos utasokra. Daniel Amann, a cég sajtószóvivője elmondta, hogy a bécsi tömegközlekedési eszközökön kifejezetten nem tilos enni vagy inni, de mindenkitől elvárják, hogy tekintettel legyen a másikra. Vagyis senkinek sem tiltják meg, hogy elmajszolja a reggeli kiflijét, de a szagosabb pizza vagy kebab esetében arra kérik az utasokat, hogy legyenek tekintettel a többiekre, és inkább ne a járművön egyenek. Aki pedig összepiszkítja az állomásokat, megállókat vagy járműveket, az 50 eurós takarítási költségre számíthat.

Büntessen vagy ne büntessen?