Debrecen polgármestere szerint is abszurdum vízivásért bírságolni

2016.04.29. 17:14

Debrecen Fidesz-KDNP-s polgármestere, Papp László változtatást sürget a járműveken történő vízivás szabályozásában. Közleményét az MTI-hez juttatta el, ebben azt írja: megérett a helyzet, hogy a debreceni DKV felülvizsgálja a járműveken történő italfogyasztással kapcsolatos ellenőrzési és büntetési gyakorlatát.

A polgármester azt követően foglalt állást, hogy a Nemzeti Sport újságíróját, Cserháti Zoltánt kedden egy debreceni villamoson háromezer forintra büntették vízivásért. Érvényes jeggyel utazott volna a vasútállomásról egy sajtótájékoztatóra, amikor felszálltak az ellenőrök. A jegyét rendben találták, de a kezében lévő vizes palack miatt, amiből két kortyot ivott előtte, megbírságolták.

Papp a közleményében felhívta a figyelmet, hogy nem speciálisan debreceni szabályozásról van szó, más magyar városokban is vannak hasonló korlátozások. "Ugyanakkor magam is abszurdnak tartom, hogy egy zárható kiszerelésű palackból miért ne lehetne inni egy járművön, amennyiben azt rendeltetésszerűen teszik, és nem okoz sérelmet más utasnak" – tette hozzá. A polgármester szerint bármennyire is dilettáns vagy élettől elrugaszkodott egy szabály, attól még lehet rugalmasan és intelligensen alkalmazni, sajnálja, hogy ez nem így történt Cserháti esetében, de azt még jobban fájlalja, hogy a kedden történtek Debrecent tüntetik fel negatív színben.

Magam is arra biztatom a DKV-t, hogy gondolja újra ezen szabályozást és az utasok biztonságának figyelembevétele mellett alakítsa ki az érintett terület szabályrendszerét úgy, hogy az a biztonság mellett életszerű és utasbarát legyen

– zárja közleményét Papp László.

Korábban Barcsa Lajos alpolgármester is állást foglalt, aki szerint túlságosan szigorú a szabályozás, és arra is kitért, kezdeményezni fogják, hogy alkohol kivételével folyadékot lehessen fogyasztani a járműveken. Ezt követően Nagy Attila, a DKV vezérigazgatója is úgy nyilatkozott, valószínűleg engedélyezik majd, hogy visszazárható kupakos flakonból vizet vagy üdítőt lehessen fogyasztani.

Jónás Zoltán, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület elnöke szerint meglehetősen szubjektív, hogy mi zavarja az utasokat, ezért azt egyértelműen és életszerűen nem lehet szabályozni. Szerinte pótdíj helyett az udvarias figyelmeztetés sokkal eredményesebb lenne, de a DKV jelenlegi szabályozása csak indulatokat kelt és nem vezet eredményre. A bécsi tömegközlekedési eszközökön egyébként kifejezetten nem tilos enni vagy inni, de mindenkitől elvárják, hogy tekintettel legyen a másikra, aki pedig összepiszkítja az állomásokat vagy járműveket, az 50 eurós takarítási költségre számíthat.