Szigorított ellenőrzés az osztrák-magyar határon

2016.05.02. 11:57 Módosítva: 2016.05.02. 15:16

A Nyugat.hu cikke szerint Pinkamindszentnél és Rábakeresztúrnál megkezdődött reggel az osztrák hatóságok szigorított ellenőrzése. A határon minden autót megállítanak, igazoltatják a sofőröket és kinyittatják a csomagtartót.

A burgenlandi rendőrség múlt hétfőn jelentette be, hogy most hétfőtől kiterjesztik a szigorított ellenőrzést a németújvári, nagysároslaki, szentkúti, gyanafalvi és a rábakeresztúri átkelőre is, ahol a határszakaszt katonák is felügyelik majd. A lépést azzal indokolták, hogy Körmenden menekülttábor nyílik hétfőn.

A Nyugat.hu szerint ugyanakkor bár a Belügyminisztérium korábbi közlése szerint ma érkeznek az első menedékkérők Körmendre, egyelőre nem érkeztek buszok az ideiglenes befogadó állomásra, ahol 300 embert fognak elhelyezni. A rendészeti szakközépiskola udvarán létrehozott táborban délelőtt csak a tűzoltók dolgoztak, akik az esőtől megrogyott sátrakat próbálták helyrehozni.

Frissítés: Az MTI tudósítója délután 3-kor jelentette, hogy megérkezett egy menekülteket szállító busz a körmendi táborba, a járművön 30-40 ember utazott. A migránsok a bicskei befogadótáborból érkezhettek. A körmendi tábor nyitottan működik, a településen érezhetően nagyobb a rendőri jelenlét a tudósító szerint, a középiskola környéki utcákban több járőrautót is látni.

Múlt hétfőn az osztrák hatóságok a hegyeshalmi, a nezsideri, a kismartoni, a nagymartoni és a felsőpulyai határátkelőknél végeztek szúrópróbaszerű ellenőrzéseket. Hegyeshalomnál emiatt 4 km-es torlódás alakult ki a teherautók esetében, de az autók is csak egy sávban haladhattak.

Egyébként Dánia hétfőn arról döntött, hogy június elejéig meghosszabbítják a német határ felől Dániába érkezők szúrópróbaszerű ellenőrzését - ezt azzal indokolták, hogy Svédország is rendszeresen ellenőrzi a dán-svéd határt. A dán integrációs miniszter szerint Németországban sok, regisztrálatlan menekült van, akik felkerekedhetnek a szomszédos Dánia felé, "egy ilyen csődület veszélyeztethetné a közrendet és a közbiztonságot Dániában".