Tbc-re szűrik a gyerekeket a szatymazi iskolában, miután meghalt a suli takarítónője

2016.05.02. 14:07

Az m1 tudósítója szerint reggel óta tbc-tesztet végeznek el a gyerekeken abban a szatymazi általános iskolában, ahol egy hete fertőző tüdőbetegségben meghalt a takarítónő - aki korábbi hírek szerint az ételosztásban is segített, és felügyelt is az udvaron a gyerekekre.

Az iskola 260 tanulója közül 250-en végzik el a tesztet, eszerint 10 gyerek szülője nem járult hozzá a vizsgálathoz, amit még kétszer meg kell ismételni, három és hat nap múlva is. A tuberkulózis lappangási ideje 28-30 nap, ez az idő pedig már letelt a köztévé tudósítója szerint, és eddig egyetlen gyereken sem tapasztaltak tüneteket.

Magyarországon 1954 óta kötelező a tbc elleni védőoltás. Most az iskola diákjain biztonsági intézkedésként végzik el az úgynevezett Mantoux-tesztet, amely kimutatja, hogy védettek-e a betegség ellen. Szatymaz polgármestere szerint nemcsak a diákokon, hanem az intézmény minden dolgozóján elvégzik a tesztet.

Április elején egy debreceni óvodában volt szükség hasonlóra, mert az intézmény egyik dolgozója tüdőtuberkulózissal fertőződött meg.