Palkovics elárulta, miért nem adják vissza az iskolákat az önkormányzatoknak

2016.05.03. 10:14

Az önkormányzatoknál nincsenek megfelelő szakemberek, akik irányítani tudnák az oktatási intézmények működtetését, ezért nem adja vissza az állam a fenntartás feladatát

- nyilatkozta Palkovics László, az Emmi oktatási államtitkára a TV2 mokka című műsorában az MTI híradása szerint. Szerinte a Klik pontosan biztosítja azokat a feltételeket, amelyek a megfelelő működéshez szükségesek. Nem oldaná meg az oktatás problémáit, ha ismét az önkormányzatok lennének az intézményfenntartók.

Az államtitkár közölte, hogy a Klik átalakítása során 198 helyett 57 tankerületet terveznek létrehozni, ezek azonban - a korábbiakkal ellentétben - önálló gazdálkodó egységek lesznek. Mint mondta, 103 milliárd forinttal növekszik a Klik idei 435 milliárdos költségvetése 2017-ben.

Mint azt múlt héten megírtuk, a kormány teljes államosításra készül az oktatásban, elveszik az iskolák működtetését az összes önkormányzattól, teljesen átalakítják a Kliket, és új alaptanterv is lesz 2018-tól.

A Tanítanék Mozgalom a tervekkel kapcsolatban hétfőn közölte, hogy a legújabb kormányzati ötletek megfogalmazásakor figyelmen kívül hagyták a hónapok óta a párbeszédet sürgető szakmai szervezetek álláspontját, javaslatait. Mint nyílt levelükben írták, bár az illetékesek beismertek „bizonyos problémákat”, de azokra rossz, egyeztetés nélküli válaszokat adnak, „továbbtolják a túltolt biciklit.”