Élesedik a szocik harca: Botka és Hiller összecsap

2016.05.04. 13:00
Újra indul az MSZP második legfontosabb posztjáért, a választmányi elnöki tisztségért Botka László. A posztra már bejelentkezett Hiller István volt pártelnök, így komoly harc várható a két ismert politikus között. Botka kitérő, de nem elutasító választ adott arra a kérdésre, lenne-e a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Úgy érzem, elbizonytalanítaná a kormányváltást akarókat, ha nem vállalnék országos feladatot

- mondta a 168 Órának Botka László szegedi polgármester, aki be is jelentette nyomban, hogy újra indul az MSZP országos választmányi elnöki posztjáért. Mivel korábban Hiller István volt pártelnök már jelezte, hogy megpályázza ezt a posztot, egy ideig kérdéses volt a pártban, hogy Botka beleáll-e a harcba.

A kérdés eldőlt, a szegedi polgármester ezek szerint hajlandó összecsapni Hiller Istvánnal, bár a kongresszusig még van másfél hónap, így addig bárki visszaléphet. A választmány vezetése azért fontos, mert ez lényegében a párt parlamentje, sok fontos kérdést ez a testület szentesíti, például az MSZP miniszterelnök-jelöltjének személyét.

A választmányi elnöki posztért folyó harc nem teljesen független persze az elnökségért folyó harctól. A pártban sokan beszéltek arról, hogy Hiller István inkább Molnár Gyulát támogatja. Tóbiás József elnök ezért igyekszik magához csatolni Botkát, aki viszont még nem foglalt állást ebben a kérdésben.

Lenne miniszterelnök-jelölt?

A csütörtöki 168 Órában megjelenő interjúból a lap online-kiadása szemezgetett, és eszerint Botka azt is mondta, hogy "annál inkább szerepet vállal" a pártjában, minél erősebb lesz a szocialistákban a szemlélet, hogy nem túlélésre kell játszani (magyarul minél inkább győzelemre játszik a párt, ő annál nagyobb kedvvel vesz részt a munkában). A kérdésre, hogy ezzel a kijelentésével a miniszterelnök-jelölti posztra gyúr, Botka kitérő, ám nem elutasító választ adott:

Miniszterelnök-jelölti feladatra nem bejelentkezni kell. Hiszem, hogy a legerősebb aspiránsnak kell majd indulnia a választáson.

Botka szerint fontos, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója, de nemcsak miniszterelnök-jelöltről szavaznak az emberek, hanem a 106 egyéni képviselő-jelöltről. Egy önkritikus kijelentést is tett Botka: "ha összeadnánk valamennyi emberünket, most akkor sem tudnánk a győzelemre legesélyesebb jelölti listát összeállítani". Szerinte nagyobb merítésre, új, civil, szakmai indulókra van szükség. Azt üzente a demokratikus ellenzéki oldalnak: "felesleges az árnyékbokszolás".