Egyre több a HIV-fertőzött Magyarországon

2016.05.04. 07:41

Évente mintegy 300 új HIV-fertőzöttet regisztrálnak az országban - mondta Szlávik János infektológus a szerdai Magyar Nemzetnek. Jelenleg körülbelül 1700 embert kell HIV-fertőzés miatt rendszeresen szűrni, ez a szám nő évente mintegy 300-zal. A szakember szerint nemcsak a HIV, de más nemi úton terjedő betegségek is egyre gyakrabban fordulnak elő.

Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa leszögezi, hogy az országban nincs járvány, de nagyon sok a felderítetlen fertőzött, akikben a betegség akár öt-tíz évig is lappanghat.

Szlávik János becslése szerint legalább 4000 hazai beteg lehet Magyarországon, az érintettek több mint fele nem is tud az állapotáról, ezért sokkal több embert kellene szűrni. Évente például 40-50 esetben már a sokkal veszélyesebb AIDS-stádiummal kell kezelni a pácienseket.

A Magyar Nemzet a Központi Statisztikai Hivatal egyik friss jelentésére hivatkozva írja: nem megfelelőek a felvilágosító kampányok, a szűrések; gyakran épp azért tudják továbbadni a HIV-vírust a fertőzöttek, mert nincsenek tisztában saját betegségükkel.

A KSH idézett adatai alapján 2014-ig 2845 fertőzést jelentettek az országban. Szlávik János szerint ez a szám azonban nem pontos, mert tartalmazza a már elhunytak számát, illetve a Magyarországon diagnosztizált migránsokat is.