Nem kell börtönbe mennie Hunvald Györgynek

2016.05.05. 14:38

A Kúria hatályon kívül helyezte az ítéleteket Hunvald György egykori MSZP-s erzsébetvárosi polgármester hűtlen kezelési ügyében, derül ki a Kúria ítéletéből.

Az egykori szocialista polgármestert két eltérő ügyben ítélték el korábban:

  • 2014. július 1-jén a Kúria jogerősen egy év börtönbüntetésre ítélte magánokirat-hamisítás miatt az erzsébetvárosi ingatlanpanama ügyében.
  • 2015. április 24-én pedig a Szegedi Ítélőtábla jogerősen két és fél év börtönt rótt ki rá hűtlen kezelésért és hivatali visszaélésért, mert az önkormányzat nevében kötött valótlan tartalmú szaktanácsadói szerződéseket, ráadásul ezek mögött nem volt valódi teljesítés a vád szerint.

A Kúria most a Szegedi Ítélőtáblán folytatott eljárást helyezte hatályon kívül, mert a hivatal több hibát követett el, amikor nem kezelte ítéletként a korábbi Hunvald felmentéséről szóló döntést, mert szerintük ebben az esetben nincs ítélt dolog (jogi nyelven res iudicata). Mivel erre hivatkozva még egy eljárás indult, sérült az a jogi elv, hogy egy ügyet csak egyszer lehet tárgyalni, tehát vétettek a kétszeres eljárás tilalma ellen.

Erre a napra vártam 1 éve és 11 napja. Hosszú idő volt, de megérte

– írta blogján a politikus, aki szerint az eredendő hibát nem a táblabíróság követte el, hanem az ügyészség, amikor két eljárást nem egyesítette.

Előzetesben már leülte a későbbi ítéleteket

Az önkormányzati ingatlanok áron aluli értékesítési ügyében eleve felmentették Hunvaldot. Csak kétrendbeli hivatali visszaélés miatt kapott egy év letöltendő szabadságvesztést. Ebből viszont semmit nem kellett leülnie, mert az eljárás alatt több mint két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban.

A másik, a Központi Nyomozó Főügyészség  által kezdeményezett  hűtlen kezelési ügyben  Weinek Leonárd egykori zuglói önkormányzati képviselővel együtt vádolták meg. A nyomozóhatóság szerint túlárazott tanácsadói díjakat fizettek ki javarészt szükségtelen szerződések miatt és ezek mögött még teljesítés sem volt.

Ebben az ügyben első- és másodfokon is felmentették a vádlottakat. Később a Kúria  újratárgyalást rendelte el két vádpont miatt. Ebben az eljárásban rótta ki a két év hat hónapos szabadságvesztést a Szegedi Ítélőtábla tavaly. Most pedig ezt az ítéletet helyezte hatályon kívül a Kúria, így Hunvaldnak már egyik eljárás miatt sem kell börtönbe vonulnia.