Új rektort választott a CEU szenátusa az egyetem élére

2016.05.05. 23:08

Michael Ignatieffet, a Harvard Egyetem Kennedy Kormányzástudományi Iskolájának professzorát választotta egyhangúlag a Közép-európai Egyetem (CEU) szenátusa és kuratóriuma az intézmény ötödik elnök-rektorává - írja az MTI.

 A díjnyertes kanadai író és Kelet-Közép-Európát kiválóan ismerő történész a jelenlegi elnök-rektort, John Shattuckot követi. 

Az 1991-ben a magyar-amerikai filantróp, Soros György által alapított CEU az Egyesült Államokban és Magyarországon akkreditált posztgraduális felsőoktatási intézmény, amelynek küldetése a nyilatkozatuk szerint a nyílt társadalom és a demokrácia eszméjének tanulmányozása és támogatása.

John Shattuck vezetése alatt a CEU tantestülete rekordösszegű kutatási támogatást nyert, nagymértékben nőtt a jelentkező diákok száma, valamint az egyetem adományozóitól beérkezett pénzügyi támogatás mértéke is emelkedett. 

Közleményükben arra is kitértek, hogy Michael Ignatieff a CEU által szervezett, A demokrácia határai című előadássorozat keretében már tartott előadást az egyetemen. Régi kötelékek fűzik Magyarországhoz, felesége, Zsohár Zsuzsanna ugyanis magyar, aki doktorátusát a Harvard Egyetemen szerezte történelemből.