Kovács: Körmend biztonsági kamerarendszert kap

2016.05.06. 11:57

Akit nyolc kilométeren belül fognak el a határtól, a kerítésig fogja kísérni a rendőrség, hogy az ott lévő tranzitzónában folytassák le vele szemben a menekültügyi eljárást – ismertette a belügyminisztérium javaslatát Kontrát Károly. A belügyminisztérium államtitka szerint a javaslatot május 17-én tárgyalja meg a parlament.

Ez három törvény módosítását érinti: az államhatárról szólót, a menedékjogról szólót és a harmadik országból érkezőkre és Magyarországon való tartózkodásukat érintő törvényt. 

A Kovács Zoltán kormányszóvivővel közösen tartott pénteki sajtótájékoztatón Kontrát elmondta: a déli határok fizikai megerősítésére további 9,3 milliárd forintot költ a déli határszakaszon. "Cél, hogy egyetlen migráns sem tartózkodhasson jogellenesen Magyarországon" – jelentette ki Kontrát, megjegyezve, hogy a 8 kilométeres sáv a rendőrségi gyakorlat alapján lett meghatározva, mert itt fogják el az "illegális migránsok 99 százalékát". A tranzitzóna csak azok számára áll rendelkezésre, akik nem követtek el bűncselekményt. Azokat, akiket a kerítés átvágásánál, megrongálásánál érnek tetten, azok ellen bűncselekmények elkövetőiként indul eljárás.

Kovács elmondta, Brüsszel egyelőre nem az okok, hanem a tüneteket próbálja csak kezelni, ráadásul a helyzetet nehezíti, hogy "magukat jogvédőnek mondó civil szervezetek is segítik a migránsok átjutását" az EU külső határainál. Ezért is van szükség a határok védelmére és a fenyegetés elhárítására, amelyet a már parlament előtt lévő terrorellenes csomag készít elő.

Körmend: tegnap annyit tudtunk

A sajtótájékoztató további része a körmendi ügyről szólt, pontosabban annak csütörtöki tálalásáról. A Kormányinfón Lázár János arról számolt be, hogy az ideiglenes befogadóközpontban elszállásolt menekültek a rendészeti szakközépiskola tornatermében edző kézilabdás lányokat molesztálták, majd ablakokat törtek be.

Ehhez képest csak annyi biztos, hogy nézték az ablakon keresztül az edzést, ami, ha keltett is feszültséget mégsem egészen az volt, amiről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt, a vas megyei rendőrség sem tud bűncselekményről.

Kovács szerint a tegnap tett kijelentések nem voltak légből kapottak, "a megállapítások az önkormányzati vezetőkkel egyeztetve" hangzottak el. A szóvivő szerint a rendőrség előzetes megállapításokat tett, amit után ellentétes állítások hangzottak el, ezért a belügyminiszter utasítást adott arra, hogy minden részletre kiterjedő nyomozás folyjon le. Lázár a nyilatkozatát az akkor rendelkezésre álló információk birtokában tette – jelentette ki Kovács.

"Önök is látják, Körmenden nyugtalanság van" – mondta a szóvivő, aki szerint másutt is, ahol ideiglenes befogadó központ van, történtek a lakosság nyugalmát megzavaró cselekmények. Visszautasította, hogy a kormány keltene feszültséget az idő előtt adott nyilatkozatokkal.

Kontrát ezt kiegészítette azzal, hogy a Körmenden rend van és nyugalom, amelynek biztosítása érdekében 24 millió forintot különítettek el egy biztonsági kamerarendszer felállítására és működtetésére.