Orbán Viktor: Ez lórúgás Brüsszeltől, gyomorszájra mért ütés!

2016.05.06. 08:20

Elsősorban a menekülthelyzetről, a kvótás népszavazásról és az EU menekültügyi javaslatairól beszélt Orbán Viktor a Kossuth rádióban.

A népszavazás nem jogi vita

A miniszterelnök üdvözölte, hogy a Kúria úgy döntött, lehet népszavazást tartani a menekültügyi kvótáról, és úgy látja: „a népszavazás a kvótáról nem jogi vita”. Szerinte azért kell az egész népszavazás, hogy Brüsszelt meg tudják állítani.

A népszavazás eredménye a jövőre nézve tartalmaz kötelezettséget. A múltat a bíróságon próbálják rendezni, a jövőt pedig a népszavazással alakítják – mondta a kormányfő. Orbán kijelentette, azt várja, hogy a baloldal sorakozzon fel a népszavazás mögött. 

Lórúgás a 250 ezres javaslat

Orbán megismételte a korábbi gondolatait arról, hogy hibás a brüsszeli menekültügyi politika. Szerinte először a határokat kellene megvédeni, és a menekülttáborokat az EU határain kívül kell fenntartani. A migránsokról azt mondta:

kívül kell tartani őket! Az, hogy bent vannak, és itt várják a döntést, elfogadhatatlan!

Brüsszel legújabb javaslatáról is beszélt, miszerint azoknak az országoknak, amelyek nem fogadnak be menekülteket a kvóta szerint, migránsonként 250 ezer eurót kell fizetniük. Orbán erről azt mondta: 

Egy gyomorszájra mért ütéssel ér fel, lórúgás! A felháborodást nehéz civilizált nyelvi formákba önteni!

Orbán kiemelte, hogy ez a 250 ezer euró negyvenévi átlagkereset Magyarországon. „Hallottam már csacskaságot, de ez engem is meglepett” – mondta Orbán. A 250 ezer eurós büntetésnél erősebb propaganda az Európai Unió ellen Orbán szerint még nem volt.

Orbán Brüsszelről ilyen megjegyzéseket is tett: „Mi európai módon viselkedünk, ők nem viselkednek európai módon.” Illetve: Az európai nemzetek jól vannak, csak Brüsszel működik rosszul. A brüsszeli vezetők szerinte egy elefántcsonttoronyban ülnek a világtól elszigetelve, nem is ismerik a valóságot, fogalmuk nincs, miről beszélnek.

Orbánt megkérdezték Javier Solana volt NATO-főtitkár minap elhangzott véleményéről is. Solana azt mondta, hogy ha Magyarország ma jelentkezne az EU-ba, nem vennék fel. Orbán ennyit mondott Solanáról:

ez egy öreg kommunista.

A második nyugdíjemelés

Orbán az interjú végén beszélt a költségvetésről is, amelyet szerinte a nyugdíjasok is magukénak érezhetnek. Szerinte a kormány 2010-ben között egy szerződést a nyugdíjasokkal, amelyben vállalta, hogy a nyugdíjak értékét megőrzi. „A 2010 előtt folyamatosan csonkolták a nyugdíjakat, ezt a folyamatot akartuk megállítani, ez sikerült is.” Orbán szerint a 0,9 százalékos emelés mellett van egy második nyugdíjemelés” is, a megélhetési költségek mérséklése, vagyis az élelmiszerek áfájának csökkentése.

Orbán a következő évi élettervnek nevezte a 2017-es költségvetést, amely szerinte a polgári fejlődés irányába mutat, és mindenki léphet általa egyet előre.

Az egészségüggyel kapcsolatban úgy fogalmazott: az egészségügyi költségvetés valójában nem az egészségügy költségvetése”, hanem a gyógyításé. Ugyanis az egészségünkre többet költünk, mint az egészségügyi kiadásokban szereplő tételek”, mivel például a sport, a mindennapos testnevelés és az életformát elősegítő” beruházások az egészségmegőrzést is szolgálják. Vagyis egy átfogóbb szemlélet esetén ezeket nyugodtan besorolhatjuk az egészségügyi kiadások közé.