A hely, ahol a Fidesz minden áron visszavenné a hatalmat

2016.05.08. 07:29

Kilenc településen tartanak időközi önkormányzati választást vasárnap. Ezek természetesen elsősorban helyi ügyek, ám néhány választás eredményére érdemes figyelni az egész országban.

Lakitelek: a Fidesz vissza akarja venni

A kormánypártoknak mindenek előtt a lakiteleki választás a legfontosabb ezen a hétvégén, itt a testületet is feloszlatták, vagyis képviselőket és polgármestert is választanak. Lakiteleken 2014-ig a Fidesz kormányzott, ám ekkor némiképp váratlanul a független Zobokiné Kiss Anita legyőzte a Fidesz-Nemzeti Fórum, vagyis lényegében az itt legbefolyásosabb kormánypárti Lezsák Sándor jelöltjét.

Zobokiné négy százalékkal, 72 szavazattal nyert, de ami az igazi problémát jelentette számára: a testületben maradt többségben a Fidesz. Zobokiné az állítása szerint próbált megállapodni a kormánypártiakkal, személyesen Lezsákkal is, ám a veszekedés másfél éve folyamatos.

Januárban ezért a fideszes alpolgármester, a most polgármester-jelölt Madari Andor kezdeményezésére feloszlatták a testületet, és jöhet az új választás.

A Fidesznek tehát annyira fontos, hogy visszavegye a vezetést, hogy belement egy ilyen kockázatos játékba, ami akár meg is erősítheti a polgármestert.

A baloldal itt lényegében nem létezik,  jelöltje legalábbis nincs sem az MSZP-nek, sem a többi összefogás-pártnak, így Zobokiné a baloldaliak voksait is besöpörheti. Bár a Munkáspártnak van jelöltje, de az eddigi választások alapján kevés szavazatra számíthat a baloldali összefogás szavazóitól.

Fontos lesz tehát figyelni, mekkora lesz a független polgármester, illetve a kormánypárti jelölt között a különbség, sikerül-e fordítania a Fidesznek, netán nyílik-e az olló közöttük.

2014-ben így nézett ki az eredmény:

  1. Zobokiné Kiss Anita (független) 867 szavazat, 52,17 százalék
  2. Felföldi Zoltán (Fidesz-Nemzeti Fórum)  795 szavazat, 47,83 százalék

A hat képviselői helyre tizennyolcan pályáznak: nyolcan függetlenként, hatan a Fidesz-Nemzeti Fórum színeiben, ketten-ketten pedig a Jobbik és a Munkáspárt jelöltjeként mérettetik meg magukat. Valamennyi korábbi képviselő újraindul a tisztségért. A  település választói névjegyzékében 3773-an szerepelnek.

Kocsord: a Jobbik befuthat

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kocsordon szintén polgármestert és hattagú képviselő-testületet kell választani, mivel a 2800 fős község képviselő-testülete január 28-án feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségért négyen indulnak: Pajtás Zsigmond és Gombos Lászlóné függetlenként, Földi István a Jobbik, míg Pásku Károly a Magyar Munkáspárt színeiben. Pásku Károlyon kívül a másik három jelölt képviselőként részt vett az előző testület munkájában. A választás a Jobbiknak elég fontos, maga Vona Gábor elnök kampányolt a jelöltért, ami jelzi, hogy a jobbikoson esélyesnek érzik a jelöltjüket, aki ellen a Fidesz sem állt ki saját jelölttel.

A hat képviselői helyre huszonhat jelölt pályázik: huszonnégyen - köztük az eddigi, Fidesz-KDNP-s polgármester - függetlenként, ketten pedig a Jobbik jelöltjeként méretik meg magukat. Valamennyi korábbi képviselő újraindul a tisztségért. A választáson 2410 helybéli vehet részt.

Paks: a Fidesz elhódíthatja a körzetet

Tolna megyei Pakson nem polgármestert, csupán önkormányzati képviselőt választanak a 7. választókerületbe. A körzet korábbi képviselője, Tell Edit alpolgármester (Néppárt) ugyanis összeférhetetlenség miatt lemondott mandátumáról, miután az önkormányzati Csengey Dénes Kulturális Központ igazgatójává nevezték ki.

Az új alpolgármester a városban Szabó Péter lett, aki csatlakozott a Fideszhez, és most fideszes jelöltként indul. Jó esélye van győzni, ami azért lenne fontos a kormánypártnak, mert 2014-ben a civilek nagy vereséget mértek a Fidesz-KDNP-re. Most nem indul a polgármester szervezete külön, sőt, a polgármester a Fidesz jelöltjét támogatja, így a Fidesz elhódíthatja a körzetet, ahol korábban már többször nyert.

A körzet 1981 választópolgára négy jelölt közül választhatja ki képviselőjét: Szabó Péter (Fidesz-KDNP) mellett Gáspár Viktor (Jobbik), Mezősi Árpád (MSZP) és Szarka Istvánné (Magyar Munkáspárt) indul a január 25-én megüresedett képviselői mandátumért.

E települések mellett időközi választás zajlik ma Abádszalókon, Paléban, Karancslapujtőn, Jenőben, Karoson és Pilisszentivánon. A szavazókörök szokás szerint reggel 6-tól 7-ig tartanak nyitva mindenhol.