A kormány szembesült azzal, hogy 100 milliárdba kerülhet a kvóta elutasítása

2016.05.10. 21:44

Százmilliárdos tétel lenne elutasítani azt az 1290 migránst, akit a brüsszeli rendszer szerint Magyarországnak kellene befogadnia - mondta Tuzson Bence kedden az M1 esti műsorában.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár arra a kérdésre, hogy kiszámolták-e már, mennyibe kerülne a magyar költségvetésnek, ha Brüsszel valóban kifizettetné az általa meghatározott büntetést azokkal a tagállamokkal, amelyek elutasítják a menekültek befogadását, azt válaszolta:

az összeg meghaladja a 2017-es költségvetésben az áfacsökkentésre szánt forrást.

"Tehát nagyon nagy összegről beszélünk; ezt elutasítjuk, és szövetségesekre lelünk a csehekben, szlovákokban, a lengyelekben ebben a kérdésben" - mondta.

Fejenként 250 ezer euró (77,7 millió forint) "szolidaritási hozzájárulás" ellenében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a menekültek automatikus elosztásában - derült ki az Európai Bizottság által múlt szerdán elfogadott javaslatból. A brüsszeli testület az uniós menekültügyi eljárási szabályokat lefektető, úgynevezett dublini szabályok átalakítására tett javaslatot.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten erre mondta azt, hogy "egy gyomorszájra mért ütéssel ér fel, lórúgás! A felháborodást nehéz civilizált nyelvi formákba önteni!"