Nyilvánosak lesznek a játszótér-botrány adatai

2016.05.11. 15:48

A kistelepülési játszóterek építésére igényelt, majd javarészt ellopott 1 milliárd 789 millió forintnyi európai uniós források ügyére az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) mutatott rá mintegy két évvel ezelőtt, áll az LMP közleményében. Az LMP az ügy tisztázása érdekében indította azt az adatkérési pert a titkolózó kifizető ügynökség (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal) ellen, amit szerdán megnyert.

Az LMP büntetőjogi feljelentése mellett a játszótér-botrány ügyeinek részleteire volt kíváncsi, ugyanis nem lehetetlen, hogy a jogosulatlan területalapú támogatások mintájára itt is magasra nyúlnak a szálak. Az MVH következetesen elzárkózott az ökopárt kérdéseitől, az ügy tisztázásának lehetőségétől, így került bíróság elé az LMP adatigénye. 

Az OLAF a visszaélésekre már 2012-ben felfigyelt, de Magyarországon jóval később, az LMP feljelentésére indult büntetőeljárás. A kormányzat a felelősöket annyira leplezni akarta, hogy az érintett ügyben közpénzből az 1 milliárd 789 millió forint teljes visszafizetését teljesítette. A magyar nyomozó hatóságok a mai napig nem értek el eredményt a bűnügyben. A most megkapott adatok ennek ellenére világosabbá tehetik a nyilvánosság számára a közpénzlopás részleteit.

A párt egy másik pert is megnyert szerdán a Nemzetgazdasági Minisztériummal szemben: nyilvánosak lesznek a stratégiai partnereknek nyújtott adókedvezmények.

Ezzel mindenki számára egyértelmű válhat, hogy pontosan mekkora támogatást nyújt a kormány a többnyire külföldi multinacionális vállalatokkal kötött stratégiai partnerségi megállapodások keretében. Az adatok ismeretében pedig végképp bebizonyosodhat, hogy a Fidesz a Magyarországra összeszerelő-üzemként tekintő nagyvállalatoknak a hazai kkv-knak jutó állami támogatások többszörösét fizeti ki egy munkahely létrehozásáért.