Megszülte a válaszát az MSZP a kormány népszavazására: távolmaradás

2016.05.12. 12:29
Az MSZP-nek jobb programja is lesz, mint részt venni egy bohócnépszavazáson - ez a szocialisták tömör válasza arra, mit kezdenek a kormány kvótaügyi népszavazásával. Azt ígérik, összegyűjtik az aláírásokat a saját népszavazásaikhoz, és arról fognak beszélni inkább.

Múlt héten hagyta jóvá a Kúria, hogy lehet népszavazást tartani a betelepítési kvótáról, a parlament pedig ezen a héten meg is szavazta, hogy kiírják a népszavazást. Rogán Antal miniszter szerint szeptember végén, október elején szavazhatunk erről a kérdésről:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

A dolog kényelmetlen helyzetbe hozta az ellenzéket, hiszen a kutatások alapján a túlnyomó többség a nemet, vagyis a kormány álláspontját támogatja. A Jobbik korábban maga akart népszavazást erről, így nyilván a párt a nem mellett fog kampányolni, míg a DK és az Együtt azonnal bejelentette a bojkottot.

Az MSZP megpróbálta a héten, hogy összekössék ezt a kérdést a saját kérdéseikkel (földügy és 2 milliós bérplafon), és három népszavazást tartsanak egyszerre. Ezt a parlament tárgysorozatba se vette, így az MSZP-nek arra kellett keresnie a választ, mit kezd az őszi kvótás népszavazással. Az MSZP elnöksége szerdán erről vitatkozott, és információink szerint meg is találta a választ.

A kormány kérdése álkérdés, értelmetlen. Mindegy, elmegy-e az ember szavazni. Több, mint bojkott kell.

Vagyis az MSZP-sek majd azt próbálják elmagyarázni az embereknek, hogy mindenki egyetért azzal, hogy meg kell őrizni az ország szuverenitását, de nincs valódi tétje a szavazásnak. Az EU-t ugyanis semmire nem kötelezi a voksolás eredménye. "Ez a népszavazás nem a kvótáról, a menekültekről szól, hanem a hatalom megőrzéséről, nem kell ehhez asszisztálni" - mondta egy MSZP-s.

Távolmaradás, de másképp

A szocialisták szerint ez nem ugyanaz a válasz, mint a Gyurcsány Ferenc-féle bojkott, mert nem tartják illegitimnek, hogy népszavazáson kérdezzék meg az embereket. Viszont az MSZP-sek is arról fognak beszélni, hogy a legbölcsebb döntés a távolmaradás.

Nem akarjuk a kötelező kvótát mi sem, de jobb programunk is lesz egy bohócnépszavazásnál

- fogalmazta meg egy MSZP-s tömören a párt álláspontját.

Tóbiás József, az MSZP elnöke a kérdésünkre azt mondta, hogy a párt úgy döntött, "nemet mondunk a Fidesz álkérdésére, igent mondunk a valódi kérdésekre". Vagyis a párt a saját népszavazási kérdéseiről fog beszélni akkor is, ha a kvótáról kérdezik őket.

Tóbiás szerint jól halad az aláírásgyűjtés, és az MSZP össze fogja gyűjteni a népszavazáshoz szükséges számú 200 ezer aláírást. Vagyis ha nem is a kvótás szavazással egy időben, de "lehet majd valódi kérdésekről is voksolni".