Összedőlt az utolsó túrkevei szélmalom

2016.05.12. 19:37

Büntetőfeljelentést tett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) csütörtökön a két nappal korábban összedőlt utolsó túrkevei szélmalom miatt - közölte az MTI. 

Gyuricza Csaba, az MVH elnöke aggályosnak tartja, hogy a több tízmillió forintos pályázati forrásból megvalósult beruházás öt éven belül megsemmisült.

A vagyonkezelő Nimfea Természetvédelmi Egyesület a szélmalom belső felújítására és Molnárház építésére nyert el támogatást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból. A projekt befejezését követően 2011-ben 15 millió 894 ezer 747 forint támogatást folyósítottak a két projektelemre.

Sallai R. Benedek, LMP-s parlamenti képviselő, aki a támogatások felvételének időszakában és jelenleg is a Nimfea Természetvédelmi Egyesület vezetője, az MTI-nek elmondta: bűncselekmény nem történt, épp az MVH ellenőrizte a kifizetést és a végrehajtást.

Kizárólag a malom belső rekonstrukciójára - ami meg is történt - nyertek pályázati forrást, a külső homlokzati felújításra nem. Utóbbira vonatkozó pályázat az MVH-hoz azért nem érkezett, mert azt nem a hivatalhoz, hanem az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez nyújtották be turisztikai célú pályázatban - közölte.

A felújításról szólva elmondta, hogy egy malom rekonstrukciója azért is különleges, mert egyedi szerkezete miatt csak belülről kifelé lehet haladni vele.

Mivel mindig a malom megőrzése volt az egyesület célja, 2010-ben saját forrásból rakattak tetőt a malomra.

Tavaly hasonlóképpen omlott össze Kunszentmártonban egy szélmalom. Az örökségvédelmi hivatal munkatársai arra készülnek, hogy alaposan átvizsgálják a megyében még meglévő összes ilyen épületet.