Metrópótló buszok: elhalasztották a döntést

2016.05.12. 10:00

A fővárosi közgyűlés elhalasztotta a döntést a 150 metrópótló busz megvásárlásáról. A halasztás oka, hogy a kormány tegnap határozott a nemzeti autóbusz-gyártási stratégia kidolgozásáról és végrehajtásáról, és Kocsis Máté fideszes képviselő szerint a szükséges egyeztetésekre kell még 2-3 hét, annyi még bele kell, férjen a BKV-nak is.

Solaris buszok - elhalasztott beszerzés
Solaris buszok - elhalasztott beszerzés
Fotó: BKK

Gy. Németh Erzsébet szocialista képviselő szerint a Fidesz hónapok óta veszélyezteti a 3-a smetró felújítását, és ez most folytatódik. Az elképesztő kormányzati cinizmusnak nevezte, hogy egyfelől megakadályozzák a fővárosi busztender lefolytatását a nemzeti busztstratégiára hivatkozva, másfelől pedig nevetséges módszerrel kizárják a Volánbusz tenderéről a magyar buszgyártókat.

Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója is felszólalt, véleménye szerint két-három hét csúszás a busztenderben nem okoz csúszást a teljes metrófelújításban.

Mint arról beszámoltunk, a kormányzat már hosszabb ideje nyomást gyakorol a fővárosra, hogy ne olcsó lengyel buszokat vegyen metrópótlásra a 3-as metró felújításának idejére, hanem szervezze ki a teljes buszos metrópótlást külső vállalkozónak.

Ez az elképzelés biztosítékok nélkül nem tetszett Tarlós István főpolgármesternek, így az elmúlt hetekben komoly adok-kapok alakult ki az ügyben.