Kiss László tettestársa bocsánatkérés helyett feljelent

2016.05.13. 07:21

„2016. má­jus 12-én, csütörtökön, a Bors című napilapban – mint mindennap – azóta, hogy a Kiss László-ügy kirobbant, ezzel a té­mával foglalkoznak. A mai számukban, most már mindenen túlmenve, azt írták: levelét azzal zárta egy hölgy, hogy várja a további áldozatok jelentkezését – mert voltak, ez biztos, fiúk is, nekik még nehezebb erről beszélni. Gyakorlatilag Kiss Lászlót és engem becsületünkben megsértettek azzal, hogy a leírtak szerint homoszexuálisok is vagyunk. Bejelentem – többek között – a Bors című lapot személyiségi jog megsértése és becsületsértés miatt beperelem, a rendőrségen, az ügyészségen ez ügyben feljelentést teszek"

− írta Lantos László a Borsnak. Lantos Kiss László és Várszegi Lajos tettestársa volt az 1962-es nemi erőszakban.

Kiss László úszókapitányról április 5-én hozta nyilvánosságra az 1962-es bírósági ítéletet a Fullánk.com. Ebben az állt, hogy két társával, csoportosan elkövetett nemi erőszak miatt 3 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélték, ő volt a másodrendű vádlott. A nagyfai börtönből elnöki kegyelemmel szabadult 20 hónap után.

Kiss az ügy kirobbanásakor azt mondta, hogy megbűnhődött tettéért, majd két nap múlva, a lemondásakor olyan közlemény adott ki, hogy koholt vádak alapján, koncepciós perben ítélték el, és nem követte el az erőszakot. Végül május 10-én, miután megjelent egy interjú Kissék egykori áldozatával, Takáts Zsuzsannával, Kiss bocsánatot kért Takátstól. Korábban lemondott százhalombattai alpolgármesteri címéről, majd 11-én a város rendkívüli közgyűlésen döntött a díszpolgári címének elvételéről, illetve a róla elnevezett városi uszoda átnevezéséről. A döntés után látványosan leverték Kiss nevét az uszodáról, képét pedig lekaparták. Végül Kiss egy interjúban beszélt részletesen a történtekről.

A nemi erőszak másik két elkövetője ezidáig nem kért bocsánatot Takáts Zsuzsannától, akinek ügyvédje a Blikknek úgy fogalmazott, „ha Várszegi Lajos vagy Lantos László elnézést szeretne kérni, az nem lenne Zsuzsa ellenére".