Teljes államosítás az oktatásban: a Klik átalakul, a neve nagyrészt marad

D MAR20160517005
2016.05.17. 16:15 Módosítva: 2016.05.17. 16:18

A köznevelési kerekasztal nyolcadik ülése után Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár bejelentette azokat az oktatással kapcsolatos változásokat, amelyeket már nagyjából eddig is lehetett tudni.

Az MTI beszámolója szerint a következő fog történni: 

  • Jön a teljes államosítás, mert a problémák okozója a vegyes fenntartás: a jövőben elvileg nem fordulhatna elő, hogy nincs kréta a tanteremben. 
  • Tervezik a teljes állami működtetéshez szükséges költségvetést, ez külön sorban jelenik majd meg a jövő évi költségvetésben.
  • Három szintje lesz az új intézményfenntartónak. Lesz egy központ, azt javasolják, hívják Klebelsberg Központnak. Lesz 56 tankerületi központ és harmadik szinten az intézmények. (A rendszerből kikerül a megyei szint.) 
  • Az 56 tankerületi központ július 1-től alakulhat meg. 
  • Az iskolák „bizonyos kiadások felett gazdálkodhatnak, kismértékű beszerzéseket végezhetnek”. 
  • Az év végéig készül ez az új Nemzeti alaptanterv koncepciója. 
  • Átmeneti intézkedésként a kerettantervi (ket) óraszámokban maximalizálják a gyerekek óraszámát, s ezt csak speciális esetekben és szülői igény esetén lehet majd túllépni.

(Botítókép: Bíró Gábor a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium igazgatója Pölöskei Gáborné a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke Sipos Imre az Oktatásért Felelõs Államtitkárság helyettes államtitkára Csépe Valéria a Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottságának elnöke (KEB) és Kaposi József az Oktatáskutató és Fejlesztõ Intézet (OFI) fõigazgatója (b-j) a köznevelési kerekasztal nyolcadik alkalommal tartott ülését követő sajtótájékoztatón. Fotó: Marjai János / MTI)