TEK: Ha nincs más választásunk, támadjuk meg a terroristát!

2016.05.17. 20:18

A brüsszeli terrortámadások után több vidéki polgármester jelezte a Heves Megyei Kormányhivatal felé, hogy igényük lenne terrorellenes képzésre. A napokban a TEK munkatársai teljesítették a kérést, és a napokban 130 fő előtt előadást tartottak Egerben a Megyeházán. A Heol.hu beszámolójában szemet szúrt egy érdekes mondat: 

A szakemberek támadás esetére a lakosságnak azt javasolják, minél gyorsabban hagyják el a helyszínt vagy telefonjaikat lenémítva bújjanak el. Amennyiben ezek valamelyikét nincs alkalmuk megtenni, már csak egy lehetőség marad: a támadás.

Furcsának tűnt, hogy a TEK azt javasolja a civil lakosságnak, hogy ha nincs más választásuk, támadják meg a terroristákat, ezért megkérdeztük a terrorelhárítóktól: tényleg ezt mondták, vagy valaki nagyon félreértett valamit. 

A TEK Társadalmi Kapcsolatok Osztálya azt írta az Indexnek, hogy a Heol cikkének szerzője "egy nagyobb előadásból ragadott ki néhány mondatot", a TEK "szakemberei nemzetközi példákat is felhoztak". 

A TEK szerint ők az FBI run-hide-fight (fuss-rejtőzz el-támadj) protokollját "hozták fel", ami szerint csak a legvégső és elkerülhetetlen esetben kell megtámadni a fegyverest. A TEK sajtóosztálya elküldte az FBI oktatóvideóját is. Íme a vonatkozó jelenet az FBI anyagából:

Futás, elbújás és letámadás előtt a hazai terrorelhárítóknak van még egy javaslata:

A Terrorelhárítási Központ minden ilyen esetben azt javasolja, hogy amint biztonságosan megtehetjük, hívjuk a 112-es segélyhívót.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport