Kiss László tettestársa: Tagadjatok mindent

2016.05.18. 09:04

Tovább boncolgatja a Bors a Kiss László-ügy mellékszálait; a lap a harmadik tettestárs, Várszegi Lajos szerepét kezdte el vizsgálni szerdai számában. A bírósági iratokból kiderül, hogy nemcsak Kiss László próbálta társait tagadásra bírni, hanem Várszegi is erre kapacitálta Lantos Lászlót az 1961. július 4-én elkövetett csoportos nemi erőszakot követően.  

Az is kiderül a dokumentumokból, bár az akkor 18 éves Takáts Zsuzsa három nappal később feljelentést tett a rendőrségen, a hatóság maga is közreműködött az események eltussolásában. A feljelentés után egy nappal, július 8-án ugyanis egy rendőrtiszt nő jelent meg dr. Rajki Bélánál, a Nemzeti Sportuszoda igazgatójánál; és a vádlottak kihallgatása előtt Várszegi arra biztatta Lantost, hogy tagadjanak le mindent. A teljes leirat így meséli el a történteket:

Rajki felhívatta irodájába a vádlottakat. Amikor Várszegi meglátta a polgári ruhában lévő rendőrtiszt elvtársnőt, annyit mondott Lantosnak, hogy tagadjanak le mindent. Ezt Lantos jóváhagyólag tudomásul is vette. Megállapodásuknak megfele­lően Lantos és Várszegi a közösülést akkor teljesen egészében letagadta, sőt Várszegi Lajos hamis állításokkal is igyekezett igazolni, hogy a vádbeli időben egyáltalán nem is tartózkodott a sportuszodában.

A bíróság végül Lantos Lászlót 3 év 2 hónap, Várszegi Lajost 2 év, míg Kiss Lászlót 3 év börtönbüntetésre ítélte, de valamennyien elnöki kegyelemmel szabadultak. A lemondott úszókapitány a botrány kirobbanása után másfél hónappal bocsánatot kért Takáts Zsuzsától, tettestársa, Lantos László viszont feljelentést tett becsületsértés miatt.