Hiába kongott a vészharang a csontsoványan meghalt gyöngyösi gyerek miatt

2016.05.19. 16:48
Három vizsgálat és egy büntetőeljárás is zajlik most már a másfél éves gyöngyösi kislány halála miatt, amely újból súlyos kérdéseket vet fel a gyermekvédelem működőképességével kapcsolatban. A gyermekjóléti szolgálat egy volt dolgozója szerint küzdöttek azért, hogy kiemeljék a veszélyben lévő gyerekeket a családból, de hiába.

Hosszú évek óta benne volt a gyermekvédelem látókörében az a gyöngyösi nő, akinek a másfél éves kislányára holtan, csontsoványan találtak rá a mentők az otthonában május 12-én. Az Indexet megkereste az illetékes gyermekjóléti szolgálat egy neve elhallgatását kérő volt dolgozója, hogy elmondja, milyen előzményei voltak a tragédiának.

Információi szerint nem kettő, hanem három gyereke volt az anyának, a most 36 éves J. M.-nek: a legidősebb lányát évekkel ezelőtt elvették tőle veszélyeztetés miatt, az az ügy a mostanihoz hasonló, „éheztetéses történet” volt, büntetőeljárás is indult, de az asszony időközben teherbe esett a második gyerekével, a most 4 és fél éves kislánnyal, és komolyabb következménye nem lett az ügynek.

Menzáról nyilatkozott az anya az újságnak

2007-ben, nem túl sok idővel azelőtt, hogy a nagylányt kiemelték a családból, az anya éppen az iskolai menzáról és a gyerek étkezéséről nyilatkozott olvasóként a Heves Megyei Hírlapnak. Arról beszélt, hogy a lánya mindennap a menzán ebédel, mert neki hétköznap nincs ideje főzni, sokáig dolgozik, de mindketten elégedettek, mert a menzán tápláló és egészséges fogásokat kapnak, és gyümölcs is van.

Ahogy korábban a Borsban megjelent, a második gyerekként született kislány miatt is indult évekkel később egy eljárás kiskorú veszélyeztetése címén, még 2013-ban, miután ő is vészesen lefogyott. A gyermekjólétisek a kislányt hiába próbálták kiemeltetni a családból, az volt a szerencséje, véli forrásunk, hogy abba a korba lépett, amikor kikerült a család kizárólagos felügyelete alól, óvodásként már nemcsak otthon kapott enni, és a súlya normalizálódott.

Ordítva zavarták el őket

A gyermekjóléti szolgálat volt dolgozója szerint a gyerekkorában súlyos traumán átesett anya nagy valószínűséggel súlyos pszichiátriai beteg, a férfi pedig, a holtan talált legkisebb gyerek apja, agresszív. A család elzárkózva élt, a gyerekeket csak este vitték le, nappal nem látta senki őket, nem tartózkodtak az utcán, mondta forrásunk, aki szerint a gyermekjóléti szolgálat megpróbálta elérni, hogy a gyerekeket emeljék ki a családból, miután nem tudtak bejutni hozzájuk, az apa egyszer ordítva zavarta el a szociális munkást a védőnővel együtt. A gyámhatóságnál többször is kérelmezték a kiemelést, továbbá kértek rendőri védelmet, rendőri elővezetést is. Forrásunk úgy emlékszik, ezt formai okokból utasították el.

Arra, hogy a gyerekeket kivegyék a családból, forrásunk szerint elsősorban azért nem került sor, mert a házi gyerekorvos még 2015 tavaszán azt nyilatkozta, hogy rendben van a gyerekek fejlődése, a szüleik rendesen ellátják őket, a tünetek hátterében egy genetikai betegség áll. Azt mondja: ez a nyilatkozat gátolta meg a gyermekjólétiséket olyan szinten, hogy nem volt hatáskörük lépni. Hiába jelzett újra és újra feléjük a védőnő, hiába tettek ők is lépéseket a gyámhatóság irányába, hiába merült fel a téma sűrűn az esetmegbeszéléseken.

A számok alapján aktív a jelzőrendszer

A munkavégzést akadályozhatta az is forrásunk szerint, hogy óriási a fluktuáció a dolgozókra nehezedő nyomás miatt. A gyöngyösi képviselő-testület legközelebb május 26-án ül össze, épp most kerül a napirendre a szokásos éves beszámoló az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról.

Gyöngyösön 2005  áprilisa óta a Gyöngyös Körzete Kistérség Többcélú Társulása fenntartásában működő Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ nyújtja a gyermekjóléti szolgáltatást. A nagyjából 30 ezres  Gyöngyösön 5043 gyerek él. A gyermekjóléti központhoz 11 település tartozik. A beszámoló egyik melléklete kifejezetten a gyermekjóléti feladatok ellátásáról szól, eszerint 2015-ben 6 családgondozó és 2 családgondozó asszisztens látta el a feladatokat az intézményegység vezetőjének az irányításával, ami megfelel a jogszabályi követelményeknek.

Tavaly összesen 273 gyerek szerepelt regisztráltként a nyilvántartásban, ők olyan gyerekek, akiknek a családjait felkeresték családgondozók, mert valami problémáról kaptak jelzést. A beszámolóban szereplő számok alapján egyébként a gyöngyösi gyermekvédelmi észlelő-és jelzőrendszer aktív, 2015-ben 402 jelzés érkezett. A legtöbb (283) iskoláktól, de például védőnők (53 esetben) és házi orvosok, gyermekorvosok is jeleztek (8 esetben).

Az oldalszámozás szerint 12 oldalas beszámoló-mellékletből egyébként két oldal, a 7. és a 8. hiányzik, a város honlapján keresztül letölthető, a testületi ülés dokumentumai közé feltöltött verzióban a 6. oldalt egyből a 9. követi. (update: A szkennelés hibáját időközben javították, a beszámoló most már teljes terjedelmében elérhető.)

Hivatalos megerősítés nincs

A korábban a gyermekjóléti szolgálatnál dolgozó forrásunktól származó információinkat hivatalosan nem erősítették meg. A gyermekjóléti központ a gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központhoz tartozik. Amíg a vizsgálatok folyamatban vannak, az intézmény nem nyilatkozik, válaszolta megkeresésünkre az intézmény igazgatója, Maka Piroska csütörtökön.

Az ügyre vonatkozó konkrét információkat egyelőre a Heves Megyei Kormányhivataltól sem kaptunk, részben amiatt, mert még folyamatban vannak a vizsgálatok, részben amiatt , hogy - amint írták - a gyerek egészségügyi állapotára vonatkozó információk szenzitív adatnak minősülnek.

Csütörtök délelőtt elküldtük kérdéseinket az ügyben érintett házi gyerekorvosnak is, de egyelőre nem kaptunk visszajelzést.

Jövő kedden már többet tudhatunk

Az ügyben párhuzamosan több eljárás, vizsgálat is folyik.

  • A rendőrség emberölés gyanújával nyomoz az anya és az apa, az 52 éves K. G. ellen. A szülőket május 19-én gyanúsították meg hivatalosan, miután az "elsődleges orvosszakértői vélemény alapján" felmerült a büntetőjogi felelősségük.
    A gyanúsítottak előállítása
    Csütörtökön őrizetbe vették őket, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A rendőrség még nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy indult már korábban is büntetőeljárás a szülők valamelyike ellen kiskorú veszélyeztetése miatt. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre egyelőre nem kaptunk választ a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságtól.
  • A Heves Megyei Kormányhivatal május 13-án vizsgálatot indított a gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központ, valamint a Heves Megyei Kormányhivatal Gyöngyösi Járási Hivatal, mint I. fokú gyámhatóság tevékenységét illetően, tudtuk meg a kormányhivataltól.
  • A Heves Megyei Kormányhivatal népegészségügyi hatáskörrel rendelkező Hatvani Járási Hivatala az ügy egészségügyi vonatkozású szakkérdései tekintetében szintén vizsgálatot folytat, közölték. A kormányhivatal azt ígéri: a vizsgálatok lezárása után, várhatóan jövő kedden, május 24-én tájékoztatást adnak azok megállapításairól.
  • Eközben zajlik a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ intézményi belső vizsgálata is az ügyben, közölte Maka Piroska.