Az LMP költségvetési csalást gyanít a Magyarországi Református Egyháznál

2016.05.19. 12:47

Az LMP antikorrupciós szakszóvivője szerint a költségvetési csalás gyanúját vetik fel a Magyarországi Református Egyház egyes európai uniós pénzekből finanszírozott beszerzései. Hadházy Ákos az MTi híradása szerint azt mondta: a református egyház beszerzéseit vizsgálva talált horribilis árú tanulmányokat, érthetetlen áron megvalósított rendezvényeket, illetve olyan képzéseket, amelyeknek nem nagyon látszik a célja.

Ezek a beszerzések ellentmondanak a protestánst puritanizmusnak és sok esetben súrolják a költségvetési csalás tényállását. Hadházy Ákos példaként hozta a debreceni nagyerdei gyülekezetet, amely egy - párkapcsolati tanácsadási rendezvénysorozatra kapott - 40 millió forintos uniós támogatásból 30 milliót egy budapesti projektmenedzser- és tanácsadó cégnek adott.

Mint mondta, hajdúböszörményi egyházközség egy debreceni rendezvényszervező cégnek adta 40 millió forintos uniós támogatását, amelyből többek között az "ország valószínűleg legdrágább", 120 ezer forintos bibliaóráit tartották meg.

Hadházy Ákos szerint annak a 198 millió forintnak az esetében is felmerülhet a költségvetési csalás gyanúja, amelyet a Magyarországi Református Egyház a fenntartásában lévő szociális szolgáltatók és intézmények alap- és szakellátási feladatainak fejlesztésére kapott.