A veszprémi ürgék parkolói kalandja

581
2016.05.21. 19:30
Hétvégente annyi látogató megy a veszprémi állatkertbe, hogy a kijelölt murvás parkoló kevés, és az állatkert munkatársai egy füves területre terelik az autókat. Itt viszont elég nagy ürgepopuláció él, mióta nyírják a füvet. Az ürge pedig fokozottan védett állat, így annak már zavarása is tilos. Most úgy néz ki, egy veszprémi addig ütötte a vasat ürgeügyben, hogy az állatkert kénytelen lépni.

Egy olvasónk írta meg nekünk, hogy az elmúlt hónapokban mit levelezett ürgevédelem ügyében a veszprémi állatkerttel, az illetékes kormányhivatallal, a polgármesterrel, illetve városi képviselőkkel. Ennek alapján néztünk utána, mi a helyzet veszprémi ürgefronton.

Sok a látogató, kevés a parkoló

A veszprémi állatkert egy kifejezetten népszerű állatkert Magyarországon − tavaly 320 ezren látogatták −, amelyben az utóbbi években komoly fejlesztések történtek, így az területileg is kiterjeszkedett. Ráadásul Orbán Viktor modern városok című országjárásának veszprémi állomásán 2,5 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt ígért az állatkertnek, ami akár további növekedéssel járhat. A legfrissebb: most szerdán adták át a dinóparkot.

Az állatkertnek mostanra két bejárata lett: az eredeti mellett lett egy "fent" is, a Gulya-dombnál, erre terjeszkedett ugyanis az állatkert. Itt egy murvás parkolót alakítottak ki a vendégeknek, de hétvégenként, ünnepnapokon annyira nagy az érdeklődés, hogy a látogatók autóinak kevés a murvás rész, így az állatkert dolgozói a Gulya-domb üres, füves területére terelik az autókat.

A területen, ahol azért nyírják a füvet, hogy ott parkolni lehessen megtelepedett egy nagyszámú ürgepopuláció, mivel rövid a fű, amit ők is szeretnek. Az ürgék biztosan elköltöznének, ha nem nyírnák a füvet, de akkor parkolni sem lehetne ott.

Szóval egész héten jól elvannak ezek az ürgék, de aztán jön a hétvége és jönnek az autók. Az ürgék kifejezetten jól viselik az emberek közelségét, de az autó már más kategória. Ez szúrt szemet olvasónknak is, ezért kereste fel az Állatkertet, a polgármestert, az önkormányzati képviselőket, illetve az illetékes kormányhivatalt is. Olvasónk stílusa állítólag néha bicskanyitogató volt, de attól függetlenül, hogy ez igaz-e vagy sem, az biztos, ha nem folytatja kitartóan az ürgevédelmi munkáját, biztosan nem gyorsulnak fel a dolgok, és nem kerülünk közelebb a megoldáshoz.

34 kotorék 

A kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya első válaszában azt írta, ez a füves terület nem védet természeti terület, az ürgepopulációról nekik nincs adatuk, de ha be szeretné jelenteni az ürgék életének veszélyeztetését, akkor azt tegye meg hivatalos közérdekű bejelentés formájában, az ürgékről pedig érdeklődjön a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknál. 

Olvasónk megkereste a nemzeti parkot, ami visszaírt, hogy hivatalosan is felvették a kapcsolatot az állatkerttel, az ürgepopulációról egyébként ők is tudnak, egészen pontosan azt is tudják, hány kotorék található a területen, legalábbis tavaly 34-et számoltak. Most megpróbálnak az állatkerttel valami megoldást találni.

A levelet, amit olvasónk az állatkertnek írt időközben elküldte a település önkormányzati képviselőinek is, akik közül ketten jeleztek vissza. Egyikük az LMP-s Gertstmár Ferenc volt, aki ki is ment bejárni a területet, találkozott is az ürgékkel, majd a soron következő képviselő-testületi ülésen fel is vetette a problémát, mondjuk, nem túl sok eredménnyel: a polgármester első körben azt mondta, nem ott vannak az ürgék, ahol a parkoló van, és ahol a saját szemével látta a képviselő. Gertsmár az állatkert igazgatójával is felvette a kapcsolatot, hogy érdeklődjön, milyen megoldásokról lehetne szó.

Az igazgató, akit így már gyakorlatilag csak az ürgék nem kerestek fel, hogy találjanak valami megoldást a problémára, az LMP-s képviselőnek a megbeszélésen elmondta, az ürgék a rövid fű miatt kedvelik azt a területet, ha nem nyírnák a füvet, nem is lennének ott. De az autók nem is igaz, hogy zavarják az ürgéket, mert annyi, hogy ha egy autó leparkol egy ürgelyuk fölé, akkor nem ott jönnek ki, hanem egy másik lyukon. Az ürgék ugyanis azt a lyukat, ami így árnyékos lett, nem szeretik.

De emellett az állatkert vezetője azt is elmondta, amit végül olvasónknak is  megírtak, hogy "természetvédelmi szakemberek, állatkerti munkatársak, állatbarátok kiváló, áldozatos munkájának köszönhetően sikerült immár hosszabb ideje az ún. Gulya-dombi terület déli sarkában élő közönséges ürge populáció fennmaradását és szaporulatát biztosítani". Olvasónk szerint ez magyarra fordítva az, hogy lenyírják a füvet. De azt meg, mint tudjuk, a parkolás miatt is muszáj lenne.

Ürgetanösvény

Mindenesetre, bár az állatkert igazgatója az LMP-s képviselőnek azt mondta, az autók parkolása nem okoz komolyabb gondot az ürgepopulációnak, mégis kitaláltak egy megoldást. A nemzeti park legfrissebb levelében azt írta:

„Az Állatkert az egyeztetés során vállalta, hogy a felügyeletünkkel május 31-ig kiszalagozza az ürgék által kolonizált gyepterületet. Erre a közeljövőben mindenképpen sort kerítünk. Ezzel azt megakadályozhatjuk, hogy az ürge kotorékokra ne álljanak rá az autók." Ez azt jelenti a gyakorlatban, legalábbis az LMP-s képviselő szerint az állatkert igazgatója úgy magyarázta, hogy az elkerített részen dugják ki a fejüket az ürgék, mert ott nem parkolnak autók, ahol meg parkolnak, ott nem dugják ki a fejüket. 

De az állatkert leveléből az is kiderült, hogy a területet később egy ürgék életét bemutató résszé alakítanák: „folynak az előkészítő munkálatok a területen élő közönséges ürge állománynak az Európai Unió LIFE+ programja segítségével történő hosszú távú védelmének biztosítása, egy turisztikai vonzerővel is rendelkező bemutatóhely kialakítása tárgyában" − írják.

Elképesztő happy end jelent meg a horizonton, mindezt annak köszönhetően, hogy egy állampolgár, aki észlelt valami rossz dolgot, addig járt a nyakára a létező összes illetékes szervnek, szervezetnek, embernek, politikusnak, míg végül csak kénytelenek voltak a megoldás felé elmozdulni.

De túl kerek lenne így a történet, ezért a kormányhivatal egy most keddi váratlan leveléből kiderül: az olvasó hetekkel korábbi levele mégis közérdekű bejelentésnek bizonyul, ezért érdemben foglalkoznak vele. Így most természetvédelmi hatósági ellenőrzési eljárást indít, mivel az ürgék élőhelyére parkoló autók valószínűleg zavarják az állatokat.