Foglyul ejtette a NAV-osokat egy uberes

2016.05.22. 11:20

Hivatalos személy elleni erőszak címén feljelentést tett a NAV, miután egy pánikba esett uberes nem akarta elengedni az adóellenőröket. A május 11-én történt esetről a nemzetgazdasági minisztérium (NGM) vasárnap reggel a kormány.hu-n számolt be.

A közlemény szerint a következő történt:

Aznap délután 13 óra 10 perckor rendeltek Ubert a NAV munkatársai a feketetaxizás visszaszorítását célzó akciósorozat részeként. Amikor az úticélhoz értek, a sofőr gyanút foghatott. Hiába kérték az utasok, nem akarta lezárni a fuvart, hiába győzködték, hogy így nem tudják értékelni a szolgálatást. Amikor kiderült, hogy NAV-ellenőrzés folyik, a sofőr először el akarta küldeni a két revizort, de ők a jegyzőkönyv lezárása nélkül nem akartak elmenni.

Erre a sofőr blokkolta az ajtókat, elindult, és az ellenőrök kérdéseire csak annyit mondott, „jó helyre” viszi őket. Útközben a személyleírásukat bedikálta rádión a kollégáinak. Az NGM közleménye szerint attól ijedt meg, hogy megjelennek a BKK és a rendőrség emberei is, és leveszik  a kocsija rendszámát, ezt akarta elkerülni, amikor elhajtott a revizorokkal. Fél órába telt, mire megnyugodott és elengedte őket. Addigra egyébként már telefonon is kértek segítséget a NAV-osok.

Az adóhatóság több mint 300 Uber-ellenőrzést végzett, 3,6 millió forint mulasztási bírságot szabott ki Uber-szolgáltatókra, kiszűrtek 20 adószám nélküli sofőrt, összegezte az ellenőrzések eddigi mérlegét a minisztérium. A most feljelentett férfi egyébként gazdasági társaság alkalmazottjaként sofőrködött.