Szijjártó az új osztrák kancellárt is leoltotta

DSZZS20160502108
2016.05.24. 15:50 Módosítva: 2016.05.24. 15:54

Illúzió volt azt gondolni, hogy az osztrák kancellárváltás kultúraváltást hoz az osztrák belpolitikában, mély csalódást okoz Christian Kern keddi kijelentése

- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter annak kapcsán, hogy Christian Kern kedden azt mondta, hogy

illúzió azt gondolni, hogy a menekültek jelentette problémát ki lehet iktatni azáltal, hogy az államot egy vezérelvű állami berendezkedéssé változtatjuk, ahogy azt Orbán Viktor magyar miniszterelnök teszi.

Szijjártó erre reagálva felidézte, hogy az előző osztrák kancellár "elfogadhatatlan módon a 20. század legsötétebb diktatúrájához hasonlította Magyarországot", és ő már ugyan nincs hivatalban, de az új kancellár sem hozott kultúraváltást.

Európaiatlan, elfogadhatatlan, ha valaki Magyarországot és a magyarok által megválasztott miniszterelnököt bármilyen módon kapcsolatba hozza az elmúlt évszázad legszörnyűbb és legsötétebb diktatúráira utaló kifejezésekkel

- mondta Szijjártó, aki szerint frusztráltság és képmutatás jellemző az osztrák belpolitikára a bevándorlási válság kezelésével kapcsolatban. Miközben az egyik legnagyobb vita arról folyik, hogy lezárhatja-e Ausztria a Brenner-hágót, a kancellárnak nem kellene ilyen kijelentéseket tennie.

Christian Kern, az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) volt vezérigazgatója május közepén váltotta a kancellári székben Werner Faymannt, aki önként távozott a posztról, miután pártja, az SPÖ megalázó vereséget szenvedett az osztrák elnökválasztás első fordulójában.

A magyar és az osztrák szájkarate a menekültválság kezdete óta tart, Szijjártó Péter többször élesen támadta Werner Faymannt, aki nem egyszer élesen kritizálta a magyar intézkedéseket, többek között a menekültkvótákra adott magyar választ vagy a kerítés felállítását. 

Szijjártó egyébként reagált az osztrák elnökválasztás eredményére is, mint mondta, az egyetlen dolog, amit Magyarország tehet, hogy tiszteletben tartja az osztrák nép döntését. Mint ismert, elképesztő fordítással a zöldek által támogatott, Európa-párti Alexander Van der Bellen nyert a radikális Norgert Hoferrel szemben.