Bizarr zárkafelújítási ünnepség volt Szekszárdon

2016.05.24. 13:25

A Teol.hu cikke szerint hétfőn ünnepséget tartottak a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, abból az alkalomból, hogy befejeződtek a komfortnövelő zárkafelújítások - amiket maguk a rabok végeztek el.

Lajtár József vezérőrnagy és Soczó László ezredes az ünnepélyes átadón
Lajtár József vezérőrnagy és Soczó László ezredes az ünnepélyes átadón
Fotó: Mártonfai Dénes / teol.hu

Soczó László bv. ezredes, parancsnok elmondta, hogy

27, kis alapterületű zárkában választották el fallal az illemhelyeket, eddig ugyanis függönyök szolgáltak erre a célra, valamint fémajtókra cserélték a régi faajtókat. ... A felújítás révén az európai uniós normáknak is eleget tesznek. Ugyanis több mint 120 éve, amikor a börtön épült, még egy emberre tervezték a 2x4 méteres zárkákat, az utóbbi években viszont általában 2-3 embert kellett elhelyezni azokban.

A felújítást 17,4 millió forintos támogatásból végezték el, amit az országos parancsnokságtól kaptak. A szekszárdi fejlesztést üzenetértékűnek nevezte a bv. vezérőrnagya, mert szerinte ez azt jelenti, hogy az ország meg akarja oldani azokat a problémákat, amiket az emberi jogi szervezetek kifogásolnak. Jelenleg ugyanis

4500 per van folyamatban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán a magyarországi fogvatartási körülmények miatt.

Ebből 99 ügyben már jogerős kártérítési határozat is született, amely elmarasztalta a magyar államot. Januárban 49 magyar fogvatartottnak 280 millió forintos kártérítést ítéltek meg a megalázó vagy embertelen bánásmód miatt

A túlzsúfoltság mellett a felperesek közül többen amiatt is panaszt tettek, hogya mellékhelyiség nem volt rendesen elválasztva a cellától, és nem volt megfelelő szellőzés vagy meleg víz. Mások azt sérelmezték, hogy hetente csak egyszer zuhanyozhattak és csótányok, poloskák voltak a cellákban.

Az EJEB december 10-én negyvenhárom másik magyar fogvatartott ügyében hirdetett ítéletet, a törvényszék akkori döntése értelmében a magyar államnak 739 900 ezer euró (több mint 230 millió forint) kártérítést és perköltséget kellett fizetni a raboknak a rossz körülmények miatt. Kártérítést kapott többek között Zuschlag János is, az MSZP egykori parlamenti képviselője, aki 2003-ban a társaival különböző fiatal baloldali szervezeteknek pályázatokon juttatott 72 millió forint közpénzt ellenőrizhetetlen módon költötték el. Zuschlagot hat év börtönre ítélték, Strasbourgban 15,8 ezer eurós kártérítést kapott.

Lajtár József bv. vezérőrnagy szerint a szekszárdi felújítás a megelőzést szolgálja, hiszen inkább erre fordítják az adóforintokat, mintsem kártérítések teljesítésére. Jelenleg 130 százalékos a magyarországi büntetésvégrehajtási intézetek kihasználtsága - ennek orvoslására 2019-ig 10 új börtön épül az országban.