Megvádolták a nyelvvizsgabotrányban megbukó önkormányzati dolgozót

2016.05.24. 18:39 Módosítva: 2016.05.24. 18:56

A Miniszterelnökség 2014-ben rendelte el a nyelvvizsga-felülvizsgálatot, ami során  fény derült arra az esetre, ami miatt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség csalás bűntettével vádolja a csongrádi önkormányzat, illetve a Csongrád Megyei Kormányhivatal egyik korábbi dolgozóját -írja az MTI.

A vádirat szerint a férfi több mint 15 éve dolgozott a csongrádi polgármesteri hivatalánál, illetve 2013-tól a Csongrád Megyei Kormányhivatalnál. A munkájához  elég lett volna a középfokú végzettség is, azonban, hogy magasabb bért kapjon, 2004 májusában beadott egy budapesti főiskolán szerzett diplomát és egy alapfokú angol nyelvvizsga-bizonyítványt. A férfi valójában soha nem tette le az alapfokú nyelvvizsgát, és főiskolai diplomát sem szerzett, a dokumentumok hamisítványok voltak, azokat 2004-ben szerezte Budapesten vélhetően attól a szervezettől, akiket 2013-ban buktattak le, és akiktől több rendőr és állami alkalmazott szerzett be papírokat. 

 A megbukott férfi a csongrádi önkormányzatnak mintegy 8 milliót, a Csongrád Megyei Kormányhivatalnak közel 2,8 millió forint kárt okozott, ami az eljárás során nem térült meg.

Nyelvvizsgákkal azóta ilyen visszaélés már nem történhet, mivel a bizonyítványok ellenőrzése kötelező a kinevezés előtt, amit a Nyelvvizsga Akkreditációs Központ végez.