Éppen az történik most a Jobbikban, amire számítani lehetett

2016.05.26. 07:34 Módosítva: 2016.05.26. 07:34

Vasárnap tisztújítást tartanak a Jobbikban. Ez az az esemény, amit izgatottan várnak a pártban, hiszen végre kiderül, kik lesznek a Jobbik alelnökei. És az is, hogy kik nem. Az eredmény borítékolható: azok lesznek az alelnökök, akiket Vona Gábor pártelnök akar, és kiesnek a pikszisből azok, akiket nem akar. Utóbbiak közé tartozik a Jobbik egyik ikonikus figurája, Novák Előd is, miután Vona Gábor korábban nyilvánosan is elmondta, hogy párttársát – másokkal együtt – nem akarja az elnökségben látni. Bár vannak, akik Vona lépését úgy értelmezik, miszerint a Jobbik vezetője kiszorítja a pártból a radikálisokat, valószínűleg nem erről, hanem egy szimpla hatalmi játszmáról van szó, erről részletesebben ebben az elemzésünkben írtunk.

Vona Gábor és Novák Előd a Parlamentben 2010-ben
Vona Gábor és Novák Előd a Parlamentben 2010-ben
Fotó: Földi Imre

Amikor Vona Gábor bejelentette, hogy nem akarja az elnökségben Novákot, számítani lehetett arra, hogy párttársa ellentámadásba lendül a tisztújító kongresszus előtt. Így is történt: az interneten kiszivárgott Novák Előd alelnökjelölti szándéknyilatkozata. Ez egy olyan dokumentum, amit normális esetben nem a nyilvánosságnak, hanem „belső használatra” szánnak. De most hadiállapot van: Novák Előd áll szemben a párttal. Azért csak ő, mert a másik két kigolyózott figura, Apáti István és Szávay István lényegében beletörődött a sorsába, nem is indulnak az alelnöki posztért. Novák indul, erre lehetősége van, az más kérdés, hogy ha meg is választják, akkor Vona Gábor megvétózhatja ezt a döntést.

Tehát egészen biztos, hogy Novák nem lesz benne az elnökségben, mert Vona nem akarja. 

De arra jó lehet az indulása, hogy egy sikeres szereplés esetén olyan képben tüntesse fel a pártelnököt, aki már nem veszi figyelembe, hogy mit akar a többség.

Szinte biztos volt, hogy a Novák által írt dokumentum még a tisztújítás előtt nyilvánosságra kerül, hiszen Novák Előd korábban a Facebook-oldalán árulta el, hogy abban leírja, szerinte milyen belső ügyek és konfliktusok vezettek ahhoz, hogy Vona már nem akarja őt alelnöknek. Bár Novák az elmúlt időszakban azt hangoztatta, hogy neki nem áll szándékában a nyilvánosság vagy akár a sajtó előtt kiteregetni a Jobbik belső ügyeit, éppen ő volt az, aki a Facebook-oldalán korábban jelezte: az ominózus alelnökjelölti szándéknyilatkozat ugyan nem nyilvános, de a párt tagjai kikérhetik. Innen pedig már csak egy ugrás, hogy a dokumentum ki is szivárogjon.

Vona nemcsak Novák Elődtől szabadulna meg, hanem másoktól, így például Apáti Istvántól és Szávay Istvántól is, teljesen egyértelmű, hogy közülük kizárólag Novák jelent veszélyt a pártelnökre. Novák informális hatalma ugyanis megkérdőjelezhetetlen a pártban. A párton belül sokak meggyőződése, hogy Nováknak valamilyen módon köze, de legalábbis befolyása van a szélsőjobboldal egyik legismertebb hírportáljához, az ismeretlen tulajdonosi és szerkesztői hátterű Kuruc.infóhoz. Bár utóbbi befolyása jelentősen csökkent azok után, hogy a Jobbik felépítette saját hírportálját, a Kuruc.infó még mindig alkalmas lehet arra, hogy ebben a szélsőjobboldali szavazók körében befolyásolja a Jobbikról vagy éppen a Vona Gáborról alkotott képet.   

A Novák által írt alelnökjelölti szándéknyilatkozatot elsőként a Vona Gáborral régóta nem szimpatizáló zenész-énekes, Varga B. Tamás közölte a Facebook-oldalán, később egy blogon is megjelent. Ebben – ahogy várható volt – Novák kiteregette a szennyest.

Novák írásainak legfontosabb megállapításai:

  • Vona Gábor azért nem akarja őt alelnöknek, mert nem tűri meg a kritikusokat, márpedig ő mindig is merte kritizálni a pártelnököt. 
  • Igenis vannak komoly viták a Jobbikon belül. 

És persze vannak szaftosabb részek is. 

  • Bár Novák nem mondja ki, de utal arra, hogy a párt nem akarja támadni Simicska Lajost. „Belső körben ha kisebbségben is maradtam, de eddig vitába szállhattam: miért nem számoltathatjuk el Simicskát???” – írta szó szerint. Azt is megemlítette, hogy a párton belül vannak, akik attól tartanak, hogy ha Simicskát támadják, akkor majd nem mehetnek be a Hír Tv-be. (Bár Simicskával köttetett alkuról nem tesz említést, korábban a Kuruc.infó ezt az egyébként fideszes körökben terjedő pletykát is pedzegette, így Novák állítása erre az állítólagos alkura erősít rá.)
  • Novák arról is írt, hogy Vona Gábor bizalmasának „egyszemélyes kft.-je”, az Iránytű Intézet „egy százmilliós székházat vett meg jobbikos pénzből, illetve részben hitelből, melyet gyakorlatilag szintén jobbikos pénzből törlesztettünk volna”. Novák szerint a szerződést csak azután mondták fel, miután az elnökségben néhányan felháborodásuknak adtak hangot „a közösségi vagyon magántulajdonba szervezése miatt”. 
  • A Jobbikhoz közel álló médiumok irodáit a párt bérli. Az elnökség többsége nem támogatja, hogy a párt médiaalapítványa az eredeti ingatlant „ugyanolyan feltételekkel” vásárolja meg, pedig akkor nem egy egyszemélyes kft., hanem közösségi tulajdonban lenne. 

A Jobbik vezetésének nyilvánvalóan kényelmetlen, hogy mindez kiszivárgott. Novák nem most kezdte a szakmát, pontosan tudnia kellett, hogy ha egy olyan dokumentumban írja le mindezt, ami ugyan nem nyilvános, de bármelyik tag megszerezheti, akkor az előbb-utóbb nyilvánosságra kerül, így végül is teljesen mindegy, hogy ő volt-e a szivárogtató vagy sem.

A párt igyekszik elsimítani a dokumentum okozta botrányt. A Jobbik szóvivője Mirkóczki Ádám a Hír Tv azon kérdésére, hogy ki fogják-e vizsgálni a Novák által írtakat, zseniálisan semmitmondó választ adott: „Azokban az estekben, amik ilyen indulatokat vagy feszültségeket képesek kiváltani, azoknak a megvitatására megvannak a párt megfelelő testületei, akár a legfelsőbb vezetés, elnökség, akár az etikai bizottság.”