Lázár: Nem sértenek törvényt, de antidemokratikusak a Soros által támogatott szervezetek

2016.05.26. 15:47 Módosítva: 2016.05.26. 15:52

Az 51. kormányinfó az előzőhöz hasonlóan ismét fergeteges Sorosozásba fulladt, csak úgy záporoztak Lázár Jánosra és Kovács Zoltánra a milliárdos üzletembert érintő kérdések. 

Az indexes Dezső András a titkosszolgálatok Soros, és az általa támogatott alapítványok, civil szervezetek utáni szaglászásáról érdeklődött a Miniszterelnökséget vezető miniszternél. A kérdés arra irányult, milyen alapon vizsgálódnak a magyar titkosszolgálatok Soros után, aki tulajdonképpen magánszemély, a titkosszolgálatok feladata pedig a törvény szerint az lenne, hogy más titkosszolgálatok nemzetbiztonságot érintő tevékenységeit felderítsék.

Lázár válaszában közölte, hogy a titkosszolgálatok (Alkotmányvédelmi Hivatal, Információs Hivatal) feladata minden körülmények között megvédeni az országot, akár magánszemélyek manipulációi ellen, amennyiben azok az ország biztonságát fenyegetik. Szerinte a törvény lehetőséget teremt erre, és indok is van rá bőven, erre példának az Egyesült Királyságot hozta fel.

Kérdezze meg Nagy-Britanniát, árthat-e egy magánember egy országnak.

mondta a Sorosnak tulajdonított fontbedöntésre utalva. 

Munkatársunk azt is megkérdezte, követtek-e el valamilyen törvénysértést a Soroshoz köthető szervezetek, erre azonban Lázár csak később, a Népszabadság ugyanerre irányuló kérdése után ismerte el, hogy ilyesmiről nincs szó. Ettől függetlenül a miniszter szerint indokolt, hogy a szervezetekre ráálltak a titkosszolgálatok, Soros ugyanis korábban kijelentette, hogy Orbán Viktor kormányának "direkt ellenzékeként" kíván működni, és a civileken keresztül próbálja érvényesíteni akaratát Magyarországon. Lázár úgy véli, ez egy antidemokratikus gyakorlat,

Soros a pénzével próbál érvényt szerezni a nyitott társadalomról szóló, a magyarok többsége és a demokratikus felhatalmazással bíró magyar kormány által egyaránt elutasított világnézetének.

A kormányinfót percről-percre is közvetítettük, a többi fontos mondást itt nézheti meg