Titkolja a kormányszóvivő, mekkora támogatást kapott Soros Györgytől

2016.05.26. 09:53

Berobbantotta a kormány a Soros György, a Sátán kampányát. A Fidesz kommunikációjában egy év alatt tökéletesen kiforrott a gonosz milliárdos képe, aki az összes ellenzékinek mondható pártot és szervezetet támogatja, hogy a Fidesz megbukjon.

És a kormányt az sem zavarja, hogy a Fidesz milliókat kapott a rendszerváltáskor Soros Györgytől arra, hogy az irodáikat fenntarthassák, sőt a miniszterelnök mellett több vezető kormányzati szereplő is Soros György pénzén, Soros-ösztöndíjakból utazott nyugatra, Amerikába, hogy tanuljon, képezze magát, világot lásson.

Az Átlátszó most Kovács Zoltán kormányszóvivőt kérte arra, hogy ha teheti, árulja el, hogy mekkora volt az életrajzában szereplő Soros- és CEU-ösztöndíjak összege. (CEU = Közép-európai Egyetem, amit Soros György alapított)

Mivel a szóban forgó ösztöndíjakat pályázat útján nyertem el, illetve jellegüket tekintve nem minősülnek közpénznek, így nem gondolom, hogy azok összegéről tájékoztatást kellene adnom az Átlátszó olvasóinak

− írta válaszában a kormányszóvivő. Az Átlátszó próbálkozott még egy ilyennel: „mivel azonban Ön annak a kormánynak a szóvivője, amely behozta a közbeszédbe a Soros-támogatások kérdését, véleményem szerint úgy lenne korrekt, ha Ön is beszámolna az ösztöndíjairól”, de sajnos Kovács Zoltán erre már nem válaszolt.

Megtaláltuk az egyik ösztöndíját: az 1994-es Soros-évkönyvből kiderül, Kovács ebben az évben hat másik pályázóval együtt kapott oxfordi posztgraduális kutatási ösztöndíjat. A pályázati keretösszeg 68.000 dollár (akkori árfolyamon 6,8 millió forint) volt. Arról nincs információ, hogy ebből mennyit kapott a jelenlegi kormányszóvivő a történelmi tanulmányaira.

Addig is, álljon itt egy részlet a Fidesz 1992-es közleményéből:

Megdöbbenéssel figyeljük mind a Soros Alapítványt, mind pedig Soros György személyét az utóbbi időben ért nemtelen támadásokat. A fiatal nemzedék és a szakkollégiumi mozgalom támogatásával aktívan járult hozzá egy szabadabb és nyitottabb szellemi légkör kialakulásához Magyarországon.