30 lakást adna 900 embernek Miskolc

2016.05.27. 11:47

Csak formálisan tett eleget az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) utasításának Miskolc és érdemben továbbra sem foglalkozik a számozott utcai lakók százainak helyzetével – írja a Roma Sajtóközpont

Az EBH tavaly nyáron megállapította, hogy Miskolc közvetett módon hátrányosan megkülönböztette a stadionfejlesztési projekt útjában álló számozott utcai lakókat, amikor az önkormányzati lakásokból álló városrész felszámolását megfelelő elhelyezés biztosítása nélkül kezdte meg. A telepfelszámolási akció következményeként ugyanis az ott élt kilencszáz ember többsége – függetlenül attól, hogy rendben tartották-e a lakásukat, vagy fizették-e a számlákat – az elmúlt két évben vagy utcára, vagy lényegesen rosszabb lakáskörülmények közé került.

A hatóság 500 000,- Ft bírság megfizetésére és az érintettek megfelelő elhelyezésére vonatkozó intézkedési terv kidolgozására is utasította az önkormányzatot.

A program lakhatással kapcsolatos egyetlen eleme a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével létrejövő Szociális Lakásügynökség, ami csak 30 lakhatás nélkül maradt család befogadásáról fog dönteni, miközben száz család él a településrészen, nem beszélve a már kitelepített és önként távozott több száz emberről, akik kompenzálása teljesen hiányzik a programból.

A civilek szerint ha az Egyenlő Bánásmód Hatóság elfogadja az önkormányzat által benyújtott programot, akkor végképp eltűnik a lehetőség a megállapított jogsértés érdemi és méltányos rendezésére.