Két évet csúszik az Iparművészeti Múzeum felújítása

2016.06.01. 07:11

 2018 helyett várhatóan csak 2020-ra lesz kész az Iparművészeti Múzeum felújítása - írja a szerdai Magyar Nemzet. 

Cselovszki Zoltán, a múzeum főigazgatója a lappal közölte, hogy a korábbi tervekkel ellentétben már nem cél a múzeum felújításának 2018 tavaszi befejezése. A mostani tervek szerint inkább négy évre oszlana el a felújítási munka - és nem mellékesen annak 25 milliárd forintra tervezett költsége -, az idei évre ebből kétmilliárd forint jutna, jövőre pedig tízmilliárd forint.

Tavaly év végén született kormányrendelet arról, hogy az Iparművészeti Múzeum Hőgyes Endre utcáról nyíló új szárnyával kapcsolatban az EMMI-től "Lechner Ödön és Pártos Gyula autentikus tervein nyugvó megépítésének lehetőségét tartalmazó javaslatot" vár el.

A múzeum főigazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta:

A kormány azt kérte, vizsgáljuk meg, hogy a Lechner-féle homlokzatra tényleg van-e eredeti terv és azt lehet-e használni.

Az új épületszárny a bejáratok miatt is fontos a múzeumnak; jelenleg csak az utcán tudnak megállni a kamionok, és a járókelők között rakodják át a kölcsönzött műtárgyakat, ami a főigazgató elmondás szerint tarthatatlan állapot, ezért mindenképpen be kellett tervezniük az új épületszárnyba egy olyan bejáratot, amin egy kamion befér.