új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az 53.-kal Lázár János a jövő héten jelentkezik.

  • Lázár szerint páratlan ingyenreklámot ad a sajtó a felcsúti kisvasútnak. Lázár szerint nincs félreszámolva semmi a kihasználtságot illetően. A szezon végén lehet mérleget vonni.

    Lázár szerint Eszterháza Nagycenk közötti kisvasút létesítését is meg kell fontolni, és régebbi kisvasutak felújítását is végig kell gondolni. "Nem kevesebb, hanem több kisvasút kell" – mondta Lázár, aki szerint az ő gyerekei is szeretik a kisvasutat és biztosan elmennek Felcsútra is. Eddig tehát nem voltak.

    Lázár ironizált a felcsúti vasút súlyoságát illetően, nem kétli, hogy lesz feljelentés az európai szinten fontos kérdésben. A vasút EU-s forrásokat is felhasznált, Lázár szerint a forrás biztosítójának kell majd eldöntenie, hogy megvizsgálja-e a beruházás indokoltságát és fenntarthatóságát.

  • Nem bontották el a tavalyi milánói expóra megépített magyar pavilont. Döntés még nincs az épületről, Lázár szerint meg kell menteni az épületet, hazahozni és fel kell állítani, ha lehetséges.

  • Lázár ismét hangsúlyozta, hogy bezárnak a magyarországi menekülttáborok, Debrecen, Bicske, Nagyfa esetében megtörtént, és nincs tervben, hogy Ásotthalmon tranzitzóna nyílna, ellentétben az ezt felvető nyilatkozatokkal

  • Magyar-orosz megállapodás keretében szállíthat Magyarország vagonokat Egyiptomba. Azt az egyiptomi sajtóban megjelent állítást azonban erősen barokkos túlzásnak tartja Lázár, hogy Oroszország a magyarok révén térne vissza Egyiptomba, például hogy atomerőművet építsen.

    Az azonban Lázár szerint tény, hogy Magyarországnak van atomerőmű üzemeltetése kapcsán megfelelő tapasztalata, biztosít nemzetközi szinten szakemberképzést is. És "nem titok", hogy Paks megépítése után a közös orosz-magyar együttműködés a megépítés után más, harmadik országbeli projektekben is megvalósulhat.

  • Ismét előjött a számvita a menekültek Németország felé való megindulása kapcsán. Lázár hangsúlyozta, hogy előbb jött a német bejelentés, utána jött csak egyeztetés a német és az osztrák féllel. Számszerűen azonban nem volt megállapodás, de folyamatos kapcsolatban álltak a német, osztrák és magyar szervek.

    Lázár szerint szerecsenmosdatás folyik most Németországban a Berlin által meghozott rossz döntés után, így most Magyarországra kenik a felelősséget a most már látható káros következmények miatt.

  • Az egyik újságíró a 168 Óra által megszerzett quaestoros nyomozati jegyzőkönyvekről kérdez, melyekből kiderül, hogy Tarsoly Csabáék arról sms-eztek, hogy a politikai kapcsolataikban bíznak, Tarsoly egyenesen Orbánt nevezte meg barájaként.

    Lázár: "A Quaestor vezetők példájából látható, hogy a vezetők politikai segítséget vártak, de rendőrséget, ügyészt és előzetes letartóztatást kaptak."

    "Nincs kompromisszum a kormányban a csalások tűrése tekintetében, zéró tolerancia van érvényben" – mondta Lázár, aki nem zárta ki, hogy egyes vállalkozók politikus ismerőseikben bíztak. Ez viszont Lázár szerint nagy hiba volt.

  • "A magyar gazdaság növekszik, a magyar vállalatok is sikeresek." Lázár szerint nem veti fel korrupció gyanúját, hogy a kormányhoz közeli cégek bevétele is nőtt, mert ez a legtöbb cég esetében igaz. Példaként Hódmezővásárhelyet hozta, ahol a város helyi adóbevétele is nőtt a cégek növekvő teljesítménye révén.

  • A kormány kétévenkéntit támogat, de ha a biztonság érdekében szükség van rá, és a szakmai szervezetek azt indokoltnak tartják, akkor nem kizárt, hogy mégis marad az évenkénti térítésmentes kéményvizsgálat.

  • Az elvi döntések júliusban, határozati formában szeptemberben lesznek készen – prognosztizálta Lázár, aki szerint Brüsszel felvázolta azokat a lehetőségeket, amelyek révén elhárul az akadály az orosz hitelből megépítendő új atomerőműblokkok megépítése elől. Ha lesz versenyjogi jóváhagyás az idén, akkor jöhet az orosz hitel lehívása, ez jelenti majd az építkezés megkezdését.

  • A belügyminiszter tájékoztatása szerint nincs információ közvetlen fenyegetettségről a franciaországi EB-n, a konkrét, általános kockázaton túl.

  • Nevetséges a Bild vádja, egész Európa tudta, mi zajlik a magyar határon. "Ha ez meglepetés lett volna, akkor rosszul működik Németország, ami a németekre nem jellemző" – mondta Lázár, visszautasítva a Bild vádját, amely szerint Orbán Viktor átverte Ausztriát és Németországot, mert kevesebb menekültről beszélt, akik átvonulnak az országon, amikor Németország a befogadásról döntött.

    Lázár szerint vissza kell utasítani a vádat, Magyarország mintha bűnbak lenne. "A kormányfő mindig a valóságnak megfelelően, korrekt formában a veszélyekre felhíva a figyelmet tájékoztatta a német és az osztrák kancellárt is. A Keleti Pályaudvarhoz a menekültek nagy része azután jött meg, hogy hozzájuk eljutott Angela Merkel meghívása."

    "Nem a magyar tájékoztatás volt a téves, hanem a fölhívás volt szerintem súlyos hiba."

    Orbán Viktor korrekt tájékoztatást adott, semmiképp sem javasolta volna, hogy Németország meghívja a menekülteket – mondta Lázár, aki kicsit viccelődött is, hogy a Bild, ha jól értesült, akkor "olyan, mint a Népszabadság".

  • Isztambulban van a főpolgármester, így nem is lehet ott a holnapi kormányülésen – hívta fel a figyelmet Csuhaj Ildikó, a Népszabadság újságírója, sőt, azt is hozzátette, hogy ez az infó köztudomású.

    A "köztudomásúból kimaradtam" – mondta Lázár, megjegyezve, hogy ebben az esetben a közlekedésügyi kérdésekről az eredeti terveikkel ellentétben nem lesz szó a kormányülésen, megvárják vele Tarlós Istvánt.

  • Ha a feladatnak megfelelő forrásfelhasználás van, akkor minden rendben van, mondta annak kapcsán, hogy az MNB tőzsdézik forrásainak egy részével.

  • – mondta Lázár a metrópótló buszok kapcsán. "Nem a konkrét tenderekből következnek elvi álláspontok", hanem fordítva. "Ha nemzeti buszipart akarunk, akkor ezt kell figyelembe vennie a buszbeszerzésen gondolkodó önkormányzatoknak. Adjon nekik is lehetőséget a tenderen" – mondta Lázár.

    Lázár szerint lehet, hogy ez a kérdés nyugvópontra juthat a pénteki kormányülésen, amelyen Tarlós is jelen lesz. Egyelőre nem biztos, hogy magyar buszok jelenhetnének meg a metróépítés miatti pótlásnál Budapesten a lengyel buszok helyett.

  • Mi lesz a tej áfájával? A kormány egyelőre csak a nem tartós tejre csökkentené az áfát. "Akkor tudunk további áfacsökkentésről tárgyalni, ha az a termelőknél is jelentkezik." Tehát erről is kész tárgyalni a kormány az érintettekkel.

  • Kifejezetten szomorú vagyok – válaszolta Schiffer András távozása kapcsán Lázár, aki szerint a minőség csökken azzal, hogy az LMP elnöke távozik a politikából.

  • "A közoktatás állami feladat Magyarországon. 2012-ig a magyar állam ezt a kötelező feladatát úgy látta el, hogy a közoktatás megszervezésére bevonta az önkormányzatokat."

    "Az eredmény az lett, hogy az önkormányzatok csődhelyzetbe jutottak részben az általuk fenntartott oktatási intézmények miatt, és közben a gyermekek veszítettek a tudások versenyképességéből – ez nem fenntartható rendszer" – mondta Lázár, aki szerint 1300 milliárd forintba került az önkormányzatok konszolidálása. Itt már nem hangsúlyozta, hogy ez nem az oktatási rendszer miatt volt.

    Lázár szerint csődöt jelentett az önkormányzatok többségében az iskolák fenntartása. "Lássuk világosan: az állam döntése végérvényes, megváltoztathatatlan, még ha sok önkormányzat jól is látta el a rábízott feladatot."

    A feladatot tehát leveszi az önkormányzatok válláról az állam, így viszont kevesebb forrást is juttat nekik – tette egyértelművé Lázár, megjegyezve, hogy egyértelmű felelősségi helyzetet kell teremteni, tehát az államnak kell működtetni is az iskolákat, az államot lehet felelősségre is vonni azért, ha valami nem stimmel. Szerinte nem jó ebben megosztani a feladatokat, felelősségeket az állam és az önkormányzatok között.

  • A tender kiírójának kell megnéznie, hogy a pályázatnak megfelelő metrókocsikhoz jutott e a főváros az oroszoktól - mondta Lázár arra a kérdésre, hogy vizsgálják-e azt, hogy vajon felújított vagy valójában új szerelvényekhez jutott-e Budapest. Lázár szerint ez nem a kormány, hanem a tender kiírójának kompetenciája.

  • "Magyarország kiáll Lengyelország mellett. Az Európai Bizottság eljárása diszkriminatív, méltatlan, nem fair és nem jogszerű. Kiállunk a lengyel kormány és a lengyel választópolgárok tevékenysége mellett"  – Lázár szerint világnézeti alapon indított az EB eljárást, amely során Lengyelország tagságának felfüggesztése is felmerült.

  • A Magyar Idők kérdezhetett először Lázár Jánostól, és Soros Györggyel kezdték, a lényeg az volt, hogy kiderült-e, hogy Soros készítette fel a migránsokat. "Amikor ellenállás bontakozott ki, és el akarták foglalni a pályaudvart, volt, aki tudatosan tagadta meg a regisztrációt. Látszott, hogy pontosan tudták, hogy mit csinálnak. Olyan hátterű emberek is lehettek köztük, akik későbbi terrorcselekményekkel összefüggésbe hozhatók. Pontos utasítást kaptak, tudásuk volt arról, hogy mit kell a rendőrökkel szemben csinálni. Más kérdés, hogy az a 400 ezer ember, aki átment Magyarországon teljes eligazítást kapott-e" – mondta válaszként Lázár.

    "Bizonyos civil szervezetek, az ön által említett háttérrel segítették a migránsokat pénzhez és kommunikációs eszközökhöz jutni" – mondta Lázár. "Volt elképzelésük, arról, hogyan érkezzenek Angela Merkel meghívására Németországba. Pénzt is kaptak a tevékenységükhöz, amit nem hiszem, hogy havi 50 dolláros szíriai, afrikai jövedelmükből hoztak magukkal. "

  • Eddig 180 ezer hektárt vett meg tízezer gazdálkodó, akik összesen 240 milliárd forintot fognak befizetni a költségvetésbe vételárként. Július 31-ig lezárul a földárverés utolsó, harmadik köre, ekkor hirdetik meg az utolsó privatizálandó földeket. Lázár megismételte, hogy a bevételt ipari parkokhoz földvásárlásra, a területek iparosítására fogja felhasználni.

    Hogy kiktől, mikor, hogyan fogják ezeket a földeket megvenni, arra Lázár egyelőre nem tért ki.

  • "Az Európai Bizottság és a kormány lezárta az aszfaltügyet." Az EB 450 milliárd forint útépítési beruházást kifogásolt, Lázár hangsúlyozta, hogy döntően 2008-2009-es szerződésekről van szó.

    Az EB 120-140 milliárd forint bírságot szánt az országnak, de Lázár szerint sikerült megállapodni: a 140 milliárdos büntetés helyett 48 milliárdos korrekcióval ússzuk meg, és az összeg később felhasználható. 370 milliárd EU-s forrás hamarosan fel is szabadul.

  • A pénteki kormányülésen a kormány az egészségügyi  szakdolgozók bérhelyzetét, a háziorvosok helyzetét és a népegészségügyi programok helyzetét vitatja meg. "Az Emmi javaslatára a teljes gyermekétkeztetési programot is átnézzük." Köztük az 436 ezer gyereket érintő iskolatej programot is. "Magyarországon 870 ezer gyermek étkezik ingyenesen, most meg kell vizsgálni, hogy három év alattiak esetében kik szorulnak segítségre."

    Pénteken a kormányülésen vendég lesz Tarlós István is. Szó lesz a nagy budapesti közlekedési beruházásokról, az elővárosi tömegközlekedés állami átvételéről az Operaház felújításáról, és Országos Széchényi Könyvtár áthelyezéséről is.

  • Lázár szerint egyértelmű, hogy azokat a migránsokat, akik délről jönnek, vagy akik nyugatról jönnének vissza, azokat Magyarországnak nem kell befogadnia, hiszen már az EU területére léptek Görögországban.

    Jelenleg 52 ezer ember nyugatról való visszatoloncolása merülhet fel, ám őket Lázár szerint Magyarország nem fogja fogadni, épp azért, mert Görögországnál léptek be, így első országként Görögország az illetékes a menedékkérelem elbírálásában.

  • „Ma Magyarországra az illegális bevándorlás a magyar-szerb határszakaszon érzékelteti hatását." Lázár szerint így a román-magyar határszakaszon nem aktuális a határ megerősítése. A szerb határszakaszon viszont igen, technikailag és élőerővel is.

    "Tavaly 177 ezer fő regisztrált, és körülbelül 450 ezer ember ment át az országon", a migránsok többsége tehát megtagadta a regisztrációt. Lázár szerint a határon továbbra is nyomás van az embercsempészek miatt. "Az európai bevándorlás megszervezése érdekében" az embercsempészek nőket és gyerekeket is be akarnak vetni és hoznak át a határokon.

  • A modern városok program során 23 közül még négy városban nem fordult meg a kormányfő: Szegeden, Salgótarjánban, Győrben és Hódmezővásárhelyen. Bizony, Lázár János városában még nem járt.  "A program segítségével 23 megyei jogú várossal kötünk szövetséget, a magyar gazdaság és versenyképesség javításának érdekében" – mondta Lázár, megemlítve, hogy Brüsszelből Pest megye és Budapest nem kap támogatást fejlesztésekre. 2016-ban ezért a kormány 80 milliárdot ad az eddigi 280 milliárdhoz a régiónak.

  • Most 605 napig tart a kisajátítások lebonyolítása. Lázár szerint ezen gyorsítani kell az Alkotmánybíróság megállapításainak figyelembevételével, amely azonnali, teljes kártalanítást ír elő.

  • Hétfőn döntött a kormány arról, hogy mi legyen a földárverésekből származó bevételek sorsa – mondta Lázár János. Eszerint a gazdaság élénkítésére a bevételt ipari parkok létesítésére használnák fel.

  • Csütörtökön ismét megtudhatjuk, mit tesz a kormány. Ezzel az alcímmel 52. alkalommal tartja kormányinfóját Lázár János. Vajon kiderül, mi az a soft power és cui prodest?